Saas Fee

SLUT. PRUT. FINALE.

SÅ er der gået endnu en sæson. Endnu et år. Tiden er fløjet, og jeg må stoppe op for at trække vejret og huske tilbage. Og se fremad. Det er mit nytår, hvor tiden er inde til revision og nye idéer. Tid til slankekur, sundhedskur, motionskur, livskur, nydelseskur. Tid til at komme ud af boblen, der har indhyllet hele den lille by, inklusive mig, det sidste halve år. Tid til at springe ud sammen med alle forårsblomsterne.

 

 

BYEN MED DE 3 ÅRSTIDER

SELVOM BLOMSTERNE er svære at få øje på. Saas Fee ligger i 1800 meters højde, hvilket også betyder, at byen ynder at springe foråret over. Vi går direkte fra snevejr og sne til sommer og varme temperaturer. Maj kan byde på alt fra en meter sne til middelhavstilstande. Græsset er stadig brunt , og mellem de sidste snedriver kæmper krokusserne en brav kamp for at titte frem. Helt frem til sidste uge var Talabfahrt (skiløb helt ned til byen) stadig åben. Ren slush ice om eftermiddagen, men alligevel. Vi har haft en meget varm vinter, og bedst som vi troede, at nu måtte det da være slut, kom der en meter sne væltende ned fra himlen og sikrede, at sæsonen endte perfekt.

 

Bedst som vi troede, at foråret var på vej…

 

BIST DU SAISONMÜDE?

SAISONMÜDE er et begreb, der opstår hvert år i slutningen af sæsonen. Er der nogen, der har dårligt humør, bliver de automatisk mødt af et: ”Nah, bist Du Saisonmüde?” (Er du sæsontræt?). For det er en velkendt følelse, der sniger sig ind på de fleste. Man kan se slutningen på enden, og man gider ikke rigtig mere. Servicen på restauranterne bliver dårligere og dårligere, nogen gange nærmest ikke-eksisterende, for folk tænker kun på, at det snart er slut. På godt og ondt. For mit vedkommende synes jeg faktisk, at det er en rar cyklus. Det er ikke som at have et normalt job, man ind i mellem kan blive træt af. Hvor træt du end er, og hvor meget du end må arbejde, kan du hele tiden i baghovedet have, at der er en ende på det, og der venter en lang og velfortjent ferie forude.

Sæsonen slutter ikke altid på samme tid, da den er afhængig af, hvornår der er påske. I år sluttede vi hele 14 dage senere end forrige år, og det har faktisk indflydelse på, hvordan hele sæsonen forløber. ”Et mærkeligt år” blev der ofte sagt rundt omkring i forretningerne. Betydende at sæsonen aldrig helt peakede. Ferier i Europa var mere spredt ud, og gæsterne fordelte sig herefter. Hvilket i princippet vel er godt, men mange stod tilbage med følelsen af, at der ikke rigtigt var noget at lave, fordi man ikke blev rendt overende.

 

 

UD MED TURISTERNE – IND MED HÅNDVÆRKERNE

I GÅR FRØS JEG. I dag kan jeg ikke sidde ude på terrassen længere end 10 min, fordi solen steger. Og fordi der er så megen larm rundt omkring, at jeg ikke engang kan høre podcasten i mine ører.

Og det kan jeg ikke, fordi byen er gået fra at være en turistperle til at være en stor byggeplads. Lørdag var der season end party, hvor gaderne flød med festlige mennesker og fulde stoddere. Barer var sat op langs vejen, og folk var mejet ud i farvestrålende klæder. Musikken bankede ud gennem højtaleren fra DJ tårnet, og bassen fik broen til at hoppe sammen med mængden. Skulder mod skulder måtte man masse sig frem gennem menneskevrimlen, hvis man ville frem til den næste bar.

 

Saas Fee season end
Season end party fyldte gaderne med farverige mennesker.

Næste dag var der pænt ryddet op, og på gaderne sås kun folk med kufferter. På vej væk.

Dagen efter rykkede alt, hvad der kunne gå og kravle af håndværkere, ind og overtog byen. Som en lokal tørt bemærkede: ”Der burde stå et skilt ved ankomst til Saas Fee om, at byen er lukket”.

 

Saas Fee
Så er byggesæsonen sparket i gang. Det er meget anderledes her i Saas Fee, fordi byen er bilfri. Kun i korte perioder i foråret og efteråret er det tilladt for biler og lastvogne at køre ind i byen. Det betyder, at alt arbejdet bliver meget koncentreret, og byen er en stor byggeplads i de perioder.

 

Saas Fee
Også torvet skal renoveres. Hvilket så sandeligt også er på tide, med alle de huller i vejen. resultatet er dog, at man hverken kan komme frem og tilbage, og skal køre hele vejen uden om byen, hvis man skal nogen steder…

 

 

VELKOMMEN TIL ”ZWISCHENSAISON”!

FOR DER ER VITTERLIGT intet at komme efter. INTET. På nær 2 restauranter er alt lukket. Og det er altså en by, der består af flere hundrede hoteller, ferielejligheder og restauranter, og hvor antallet af overnattende gæster i februar runder de 100.000. Til sammenligning er der knap 2.000 overnatninger i maj måned. Det er en følelse, man nærmest ikke kan forestille sig, hvis man ikke har prøvet det på egen krop. I princippet glæder alle sig til, at der bliver fred og ro, men efter et par dage får man nærmest abstinenser. Hvad skal man lave? Hvor skal man gå hen? Man plejer jo altid at mødes med folk ”ude i byen”.

Sammenligner man med den danske hverdag, er det lige før, man kan sige, at vores mellemsæson faktisk er mere lig med et ”normalt” liv. Hvis jeg tænker på Højer, hvor jeg kommer fra, er indbyggertallet ca. det samme, og der sker ca. ligeså lidt. (Bortset fra at den lokale Brugs har fantastiske åbningstider.) I sæsonen er vi vant til at kunne gå ud hver eneste dag. Der er en overflod af restauranter, og det er i princippet ligegyldigt, om det er tirsdag eller lørdag. Hver dag er en fest,- eller kan i hvert fald blive det. Søvn er stærkt overvurderet, for det sociale liv overtager kontrollen. Altid er der stamgæster, familier eller venner på besøg, og selvom man om morgenen siger, at I DAG går man altså hjem, er det alligevel sjældent, man når at tilfredsstille kroppens søvnbehov.

I mellemsæsonen møder man nærmest ikke en sjæl på gaden, medmindre personen sidder i en gravko. At bestille en tid hos frisøren eller lægen er nærmest en umulighed. Bageren holder lukket. Supermarkedet holder nødåbningstider med halvrådne grøntsager og gammelt kød, der bliver solgt til halv pris. Containerne er udsolgt, for der står nærmest en ved hvert andet hus og venter på gammelt ragelse. Gaderne er gravet op, og man må finde alternative veje at gå. Nye huse bliver byggede. Hoteller skifter ejere. De ansatte forsvinder. Der er tid til fornyelse.

 

Murmeltier
Sneen smelter, og sultne murmeldyr vælter op ad jorden.

 

FERIETID

OG FOR OS er der tid til ferie. Efter at have knoklet hele vinterhalvåret er det nu tid til nydelse. Butikken holder lukket de næste 2 måneder, så vi kan nyde det med god samvittighed. Først en tur til Danmark og besøge familie og venner. Derefter glæder mig som et lille barn til en tur til Seychellerne, og resten af sommermånederne vil vi nyde Schweiz, mens vi arbejder en smule ved siden af. Sommeren er meget stille i forhold til vinteren hernede, men jeg holder nærmest mere af den tid, hvor man kan vandre og udforske den overdrevent smukke natur. 4 år har jeg boet her nu, men jeg må indrømme, at jeg ikke kender specielt meget til de andre afkroge af landet, så jeg glæder mig til at lære mere om den spraglede kultur med de mange sprog. Startende allerede i dag, hvor jeg har udforsket den smukke by Genève, inden jeg om lidt stiger på flyet til Danmark.

 

AU REVOIR!

 

 

 

Skriv et svar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.