TANKER FRA BALKONEN PÅ LA DIGUE, SEYCHELLERNE

Sveden hagler ned og gennembløder vores klæder. Der er overskyet, men luftfugtigheden er ved at tage livet af os. Det har lige regnet, og nu står luften så stille, at dråberne begynder at løbe. Vi bor midt i junglen. Myggene sværmer, neongrønne firben holder øje med os, et fuglepar flirter på gelænderet. De finder et dødt firben og hakker lidt i det, men det er åbenbart ikke deres livret, for de går opgivende videre efter at have kastet lidt rundt med det. Herren ser en smule forsømt og pjusket ud. Fruen er ren og smuk. Måske er det omvendt, men hvorfor skulle det være det? Manden samler føde, mens kvinden gør sig lækker. Vi lever stadig i fortiden, hvor kønsrollerne passer til fysikkens love. Eller gør vi? Oftest er det jo faktisk herrerne i dyreriget, der har den smukkeste fjerpragt.

 

DYRELIV PÅ BALKONEN

De skriggrønne firben er ved at indtage balkonen. 1, 2, 3, 7 stykker kan jeg tælle ud af øjenkrogen. Er vi deres aftensmad, hvis de beslutter sig for at rotte sig sammen? Den ene fugl går ind ad vores dør. Den jeg tror er manden. Den går lige så hurtigt ud igen, da den møder min kæreste. En myrefamilie løber i strakt kolonne ned ad muren og forsvinder i et hul i terassegulvet, der er bygget på pæle. Kæmpe – som i virkelig kæmpe – flagermus flyver hen over hovederne på os. Min kæreste tror ikke på mig, da jeg siger det. De flyver da kun om natten. Eller gør de? Ikke her hvor der er aktivitet hele den ganske dag. De er livlige og har deres faste rute frem og tilbage. Kommer ind fra højre flanke og lander i træet lige over os, hvor de hænger og dingler lidt med hovederne, før de beslutter sig for at flyve videre.

 

flagermus
Flagermus flyver dagen lang hen over os i fast pendulfart mellem a og b.

Fuglen på gelænderet synger en forunderlig melodi. En melodi jeg aldrig har hørt tidligere. Toner jeg ikke anede, kunne komme ud.. Fuglen er grim, ligesom melodien, men tilsammen udgør de noget af det smukkeste, jeg nogen sinde har oplevet; Tillid. Livsglæde. Kærlighed. Den forsøger virkelig at snakke med mig. Men så kommer konen og bliver lidt jaloux, og de flyver sammen væk. For en kort stund. For de bor her på terrassen, som jeg kun har til låns i ganske kort tid.

 

FIRBEN ELLER FIRE BEN?

Jeg skrev tidligere, at jeg ikke kunne komme på, hvad lizard hedder på dansk. Nu ved jeg det; firben. Måske jeg havde glemt det, fordi det nok er det mest uopfindsomme navn, man kan komme på til et dyr. De fleste af dem har jo 4 ben. Hvorfor er det så lige netop denne fyr, der ikke må få et rigtigt navn? Underligt. På dansk har vi simpelthen for få ord. Da jeg var lille, legede vi “tepotten er fyldt med…” En leg der gik ud på at finde ord med flere betydninger, som fx. “pære”. Det er faktisk ufatteligt, så længe legen kunne vare ved, fordi vi kunne blive ved med at finde nye ord. Ingen anelse om, hvorfor legen hed således. Det kan stadig undre mig.

 

Tanker fra balkonen…

Vi legede så meget, da jeg var barn. Nu lyder jeg måske gammel, men det er faktisk ikke så længe siden. Stort set alt foregik udendørs, og heldigvis vidste vores forældre ikke altid, hvad vi gik og lavede. I dag leger børn stadig røver og politi eller cowboy og indianer. Bare oftest foran skærmen. Jeg håber, at de også bare nogen gange vil lege legene ude i Guds frie natur, og gøre forbudt-for-voksne-ting.

 

KLOKKEBLOMST I FORKLÆDNING

Jeg er krøbet ind i skyggen for solens bagende stråler, men nu begynder det i stedet at regne igen. Dryp, dryp, dryp. Som bliver til en tropisk regnstorm, der fordriver mig helt ind i hjørnet på terrassen. Fuglene skræpper som gale i regnen. Hvad mon de fortæller hinanden? Visne blade falder ned, tyngede af den hårde regn, der skyller alt det døde væk. Får det nye til at blomstre. Giver liv. Regnen rammer gelænderet, og de store dråber bliver slået tilbage. Ingen knock-out, for de fortsætter bare ufortrødent nedad på deres videre færd, de har bare ændret retning. Hvor der er liv, er der håb.

 

la digue
Fantastisk balkon i trætoppene – bare ærgerligt at der er så vådt!!

Klokkeblomst er lige fløjet forbi. Godt nok i gul forklædning, men ikke desto mindre er jeg overbevist om, at det var hende. Den lille fine krop med de sarte vinger. Ude i regnen hvor en enkelt dråbe vil flå hende omkuld. Men hun er klokkeblomst, så hun flyver alligevel frejdigt videre. Også selvom nogen ville sige, at hun da bare er et insekt.

Fuglen holder koncert for os igen. Kigger inderligt på os med sine årvågne øjne. Fruen kommer flyvende og kysser ham. Udfolder sin fjerpragt. Gør sig til. Er hun stadig jaloux. De flyver væk sammen, men han vender straks tilbage.

Eller er han hun, og hun han? Jeg ved det stadig ikke.

 

SVANER & SKOVBRAND

Der ligger en svane på min seng. Smuk. Enkel. Den havde ikke behøvet at være der, men den betyder, at en person har gjort sit arbejde med lidenskab. Hvilket han ikke havde behøvet, men som måske har gjort hans dag en smule sjovere og bragt et smil frem på mine læber.

 

svane
Det lille ekstra..

Der stiger røg op fra junglen. Jeg bilder mig ind, at jeg hører brandbiler. Et hundekor begynder at glamme. Det lyder som hundredevis af køtere i jamrekor. Brænder det? Ud af røgen kommer et par unge mænd med kanoner. Kæmpe kanoner der skyder insektspray ud over hele området. Bekæmper de mon junglen? Kan vi bekæmpe naturen, og vil vi det? Min krop er plastret til med myggestik. Hvordan den mon ville se ud, hvis ikke de sprayede? Hvor er firbenene i det hele taget, når man har brug for dem?

 

Røgen stiger op melle træerne.

 

ROSÉ & LIVET

Regnen har en beroligende effekt
ligesom roséen i mit glas
og fuglene
og firbenene
og flagermusene

Det trommer
og fløjter
og lever
og vokser

Dryp, dryp, dryp

Flyder i årerne
som giften fra myggene
der buler på benene
og sværmer i horisonten

Myrene kravler
ufortrødent videre
trodser regnen
som Klokkeblomst
overvinder farer

En myre kravler på mig
jeg skubber den væk
men myggen har bidt
jeg kom for sent

Pytter på terrassen
på gaden
på gulvet
giver liv til nye insekter
der irriterer mig
men gavner andre

You win – You loose

En tanke om “TANKER FRA BALKONEN PÅ LA DIGUE, SEYCHELLERNE

Skriv et svar

Captcha loading...