SIMRESØNDAG: GULLASH

Så er det søndag igen. Udenfor er den første sne faldet, og vi nyder roen, før sæsonen sparkes i gang, og søndage henvises til tilfældige ugedage. Hvilket i princippet er ligegyldigt, for man kan også holde søndag andre dage. Formålet er vel egentlig bare at slappe af og gøre lige præcis det, man har lyst til, sammen med dem man holder af. Da jeg boede i København, boede også min søster og familie lige om hjørnet, og da holdt vi stort set altid søndag sammen. Hvilket mest gik ud på at kokkerere – helst noget nyt og spændende. Det er en tradition, jeg savner enormt meget, for her i Schweiz mødes man ikke hjemme hos hinanden på samme måde som i Danmark. Her går man på bar eller restaurant, og gæster i hjemmet er nærmere en sjældenhed. Men det skal ikke afholde mig fra at kokkerere, og hvad er bedre end at bruge sin søndag på at lave god gammeldags simremad?

 

TØM KØLESKABET

Simremad er en genial opfindelse. Selv det kedeligste, sejeste kød kan blive så mørt, at det falder af gaflen. Og så dufter hele hytten samtidigt så godt, at det næsten er ligesom juleaften. Næsten. At det tager lidt tid at lave skal ikke afholde dig, for selve arbejdsprocessen er hurtigt overstået, og derefter kan du læne dig tilbage i sofaen og bare vente på det perfekte resultat. Der er nærmest ingen grænser for, hvad du kan proppe i stegesoen, så det er samtidig en smart måde at få brugt grøntsagsresterne i køleskabet. Top retten med resterne fra lørdag aftens vin eller øl, og du har et perfekt søndagsmåltid.

I dag står der gullash på programmet. Måske ikke i den originale form som Ungarnsk nationalspise, men det er jo som sagt det, der er så godt ved simreretter; du kan putte det meste i og gøre det til din helt egen. Jeg er generelt ikke så god til opskrifter, men det afholder mig bestemt ikke fra at søge inspiration andre steder fra. Da jeg flyttede fra Danmark, havde jeg nok en af de største kogebogssamlinger, man kan diske op med, men som desværre ikke kunne følge med. Den er derfor havnet i min mors hus sammen med alle mine andre eftenladenskaber, så jeg kan nyde den, når jeg er hjemme på besøg. Og jeg kan kigge i kogebøger i timevis. Jeg bruger selvfølgelig også nettet som inspiration, men der er nu bare noget mere lækkert og spiseligt ved at sidde med en bog i sine hænder og nyde de smukke billeder.

Normalt vil man nok bruge et stykke okseklump eller lignende, men i fryseren fandt jeg et par flankesteak, der desværre er helt uegnede til grillen pga. sin dårlige kvalitet. Jeg kunne dog ikke nænne at smide dem væk, så de blev frosset ned, og lå der og ventede på et bedre formål, som skulle vise sig at være i dag.

 

GULLASH PÅ FINGERSPITZGEFÜHL

Da jeg ikke er så god til opskrifter, er jeg heller ikke så god til præcise mål, men her er sådan ca., hvad der kom i stegesoen i dag. (Til 2 personer og en rest i fryseren)

  • 400g skært oksekød
  • 3 gulerødder
  • 1 porre
  • 1 løg
  • 4 fede hvidløg
  • 1/2 squash
  • 1 dåse tomatpuré
  • paprika
  • chili
  • 1 terning okseboullion (kan i princippet udelades, men jeg kan godt lide den kraftige smag)
  • salt og peber
  • sjat fløde
  • sjat portvin
  • bagekartofler
  • olivenolie

 

SÅDAN GØR DU

Skær løg, hvidløg og porre i mindre stykker og svits dem i olivenolie. Drys med paprika og chiliflager og steg kødet heri ved høj varme. Tilsæt gulerødder og squash (eller hvad du har ved hånden). Vend det hele i tomatpuré før du hælder en sjat portvin over. Lad det stege et par minutter og tilsæt så ca 1 liter vand og boullionterning. Lad nu det hele simre i mindst en time – og gerne endnu længere. Før servering tilsættes en god sjat fløde, hvorefter du lader det koge et par minutter.

Normalt ville jeg servere retten med en god gammeldags kartoffelmos, men da vi fik det i forgårs, har jeg i dag lavet halve bagte kartofler, som altid smager godt.

 

Halve bagte kartofler
Halve bagte kartofler. Her krydrede med en country-krydderiblanding.

 

Skær kartoflerne i halve og rids overfladen til små tern. Pensl med olivenolie og drys dit favoritkrydderi ud over. Eller bare salt og peber. Bages ca. 3 kvarter i ovnen med varmluft ved 220 grader.

Persille er altid en god finisher til gryderetter, så drys det ud over ved servering, hvis du har noget stående.

 

 

BON APPÉTIT

 

 

Skriv et svar

Captcha loading...