SEYCHELLERNE: FORELSKEDE PALMER & FORBUDNE FRUGTER

En legende fortæller, at når uvejr lægger sig ned over øen Praslin, vågner palmetræerne op til dåd og parrer sig i stormens rasen. Hantræet river sine rødder op, så han kan bevæge sig over til huntræet og stikke sin penis ind hendes skød og sikre de næste generationer. Men vogt dig! Denne seance er så hellig, at ethvert menneske der vil overvåge agten, må dø. Derfor er der aldrig nogen, der kan førstehåndsberette om agten, og man må blot stole på legendernes hviskende stemmer.

 

DEN FORBUDNE FRUGT

I virkeligheden foregår det nok på en lidt anden måde, men når man ser disse palmer, som kun vokser 2 steder i verden; på øen Praslin, hvor vi befinder os, samt på den lille ø Curieuse ikke så langt herfra, forstår man straks hvorfor. Et hurtigt kig på huntræets frø vidner om en kvindes varme skød, og hantræernes fallossymboler hænger og blæser i vinden, så man skal ikke være specielt sexistisk i sin tankegang for at forestille sig parringsakten. En general der besøgte Seychellerne i 1881 strakte sig endda så langt til at forstille sig, at stedet her skulle have været selveste Paradis, hvor Eva blev fristet af den forbudne frugt Coco de mer, og hvem ved; måske han havde ret!

 

Coco de mer
Coco de mer. Planterigets største frø.

Coco de mer er den største frø i planteriget, større end fodbolde, og så tunge at de ikke kan flyde, hvis de falder i vandet. Den besidder 3 verdensrekorder; det tungeste frø på 17,6kg, den største frugt på 42kg, og den største blomst siddende på et palmetræ. Den ene side forestiller en kvindes skød, mens den anden side former hendes mave, og nøddens botaniske navn betyder, opfindsomt nok, “beautyful rump” på græsk. Der er mange andre legender forbundet med nødden, der er svøbt i mystik, og man mærker nærmest spændingen sitre, når man går rundt inde i junglen, hvor træerne bejler til hinanden. Det tager et frø 3 måneder at spire, og frøet skal være uberørt og må ikke flytte sig fra der, hvor det faldt. Træerne er ikke kønsmodne, før de fylder 25 år, og indtil da har man ingen chance for at vide, om de er han eller hunkøn, men når de er klar, bliver de i virkeligheden befrugtede ved hjælp af skovens dyr, der viderebringer sæden fra hantræerne til huntræerne.

 

Hantræernes fallossymboler hænger og dingler i trætoppene.

Coco de mer er kun forundt kongen, der meget sjældent befinder sig i sit kongerige, og der er 5 års fængselsstraf til den, der bliver grebet i at nyde kødets fristelser. Vores guide holder sig dog ikke tilbage for at fortælle, hvor saftigt og lækkert den smager, og hvordan den kan mætte mange munde og tilfredstille den søde tand. Om han virkelig har smagt den, eller om det er en farlig historie, vil jeg lade stå åbent…. Ønsker du en souvenir, er det dog muligt at købe et ikke-befrugtet frø, men det er vigtig at få en skriftlig tilladelse, som skal vises frem i lufthavnen.

 

ROMANTISKE FUGLEFLØJT

Vi går rundt på tilrettelagte stisystemer i den mest frodige dal, jeg nogen sinde har oplevet. Vallée de Mai hedder den, og med sine kun 19,5 ha, er den optaget på UNESCOs verdensarvsliste.  Alle nuancer af grønt dukker malerisk op alle vegne, og jeg er straks ved at knække nakken af benovelse over de op til 30 meter høje træer, der strækker armene ud og vil omfavne mig. Søde dufte kildrer i mine næsebor, og rundt omkring træerne opdager jeg vanilleplanter og lader kanel smelte på min tunge. Her dufter af jul.

 

Vanilleplante
Vanilleplanter slynger sig omkring træerne.

Selvom planter og træer slynger sig tæt mellem hinanden, er der stadig fugtigt i skovbunden, og vandet risler gennem en bæk. Luftfugtigheden er så høj, at vores tøj er gennemblødt, og det eneste jeg ønsker mig, er et koldt styrtbad, selvom vi går rundt herinde i skyggen. Guiden griner bare og siger, at det da kan være meget værre. Han går og fløjter en smuk lille melodi, og pludselig standser han op. Og får svar fra den sjældne sorte papegøje, der lever her i symbiose med tissemænd og tissekoner. Fuglene bygger rede i Coco de mer træernes skåle, de hviler i træerne, og til gengæld sørger de for at bestøve huntræerne. De fløjter begge lystigt, men fuglen gemmer sig i trætoppene, og vi får den aldrig at se. Ligesom junglen er den indbegrebet af mystik, og der findes under 900 frie eksemplarer på verdensplan.

 

Afmærkede stier fører turister sikkert rundt i dalen op og ned og ud og ind.

Der er også mange andre dyr, der gemmer sig her i dalen, men man skal være kvik for at få øje på dem, for de kamouflerer sig alle exceptionelt godt. Se på billederne herunder og fortæl mig, hvad du kan få øje på…

 

 

 

 

 

 

En tanke om “SEYCHELLERNE: FORELSKEDE PALMER & FORBUDNE FRUGTER

Skriv et svar

Captcha loading...