Murmeldyr

SAAS FEE – BJERGSOMMERFERIE I BØRNEHØJDE

Gider mine børn mon godt tage på sommerferie i bjergene, spørger du måske dig selv? Hvad skulle de dog lave der? Ville de ikke meget hellere på charterferie, så de kan bade dagen lang? Og hvordan skal jeg så aktivere dem? Kan de godt holde til at vandre? Vil de ikke kede sig? Hvordan holder man egentlig ferie med børn i bjergene?

 

Tja. Nu har jeg jo ikke selv børn, og jeg kender måske heller ikke dine børn, så jeg ved ikke, hvordan I og de bedst kan lide at holde ferie. MEN jeg har lige haft mine skønne niece Caroline på 6 år nede på ferie, og det har været en fest. Både for mig og for hende (håber jeg da). Jeg har set barnet stråle af glæde over at fodre vilde dyr, set hende udvikle sine klatreevner på meget kort tid, set hende kæmpe sig op af et bjerg selvom hun syntes var frygteligt hårdt, og jeg har set hende opdage og opleve naturen på en måde, hun ikke kender. Og når jeg ser hende udforske verden på den måde, tænker jeg, at det burde alle børn opleve. Men måske ved du slet ikke, hvad man egentlig kan lave med børn, når man tager på ferie i bjergene. Eller du vil egentlig bare gerne have et par nye idéer. Uanset hvad så er her nogle eksempler på de muligheder, der er, hvis du skulle besøge “min by” Saas Fee i Schweiz.

 

Vandretur
Caroline på vej over en bro oppe i bjergene.

 

 

KRAVL OP PÅ ET BJERG

“Det kan man da ikke med et barn”, tænker du måske. Men jo, det kan man faktisk godt. Man behøver selvfølgelig ikke vælge det største og stejleste, men der findes masser af ruter, man sagtens kan tage børnene med på. Jeg tog Caroline med ned til byen Saas Grund, hvorefter vi tog liften op på bjerget. Ved den første station steg vi ud, og efter at hun havde klappet geder og redet på en pony, gik vi en lille rundtur. Turen går ligeud næsten hele vejen, og undervejs er der der skilte, der informerer børn om forskellige naturfænomener, fx om hvorfor det lyner og tordner. Ved næste station kom vi helt op på gletsjeren, og vi gik ad en rute, hvor man kan se 18 bjerge, der alle er over 4000 meter høje. Caroline syntes, det var lidt hårdt, så vi gik ikke hele vejen, men hun fik alligevel en stor oplevelse ved at bygge stentårne, de såkaldte stenvarder, og lege i sneen.

 

Stenvarder
Caroline der lige har bygget sin egen stenvarde.

 

Vandretur i bjergene
Caroline på vandretur i bjergene.

 

Bjergtop
Nu har jeg nået toppen mor!

 

 

LÆR AT KLATRE

“Men puha er der ikke langt ned?” Jo lidt, og så alligevel ikke. I Saas Fee finder man nemlig en klatrepark, der er lavet til både store og små. Er børnene mellem 6 og 10 år, mår de kun være i børneklatreparken, men når de er over 10 år og højere end 145 cm, må de komme med i de voksnes park.

Klatring er en fantastisk ting. Her lærer børnene nemlig at bruge deres koordineringsevner og at arbejde selvstændigt. De er hele tiden hægtet fast, og sikkerheden er i top, så der ikke kan ske noget, hvis de skulle træde ved siden af. Også højdeskrækken bliver udfordret, hvis man da har en sådan i den unge alder. Caroline syntes, at det var helt fantastisk at klatre, og efter jeg fulgte med hende rundt 2 runder, klarede hun 5 runder alene – og hun hjalp endda et par børn på vejen, der ikke helt kunne finde ud af det.

Er I klar til mere end en klatrepark i træerne? Så er der også familiekurser og indføring i klatring i de “rigtige” bjerge, det såkaldte “Rockclimbing”. (Fra 7 år)

 

Klatrepark
Seje Caroline viser, hvordan man klatrer.

 

 

SUS NED AD EN RODELBOBBANE

Umiddelbart er det nok denne aktivitet, der ligger øverst på de fleste børns ønskeliste, når de besøger Saas Fee. Den gule vogn der tøffer stille op af bjerget, for derefter at sno sig ned i herlig fart, virker som en magnet. Bare spørg Caroline! Hun kunne slet ikke få nok, og det var kun min mave, der måtte sætte en stopper for hendes runderekorder. (Børn må ikke køre alene, men voksne betaler ikke, når de kører med som copilot).

 

 

MØD DYRENE – BÅDE DE VILDE OG DE TAMME

“Hvad er et murmeldyr?” Det skal jeg fortælle dig; det er nogle små søde bæverlignende plysdyr med kæmpe orange fortænder, der lever i jordhuler. Her i Saas dalen findes der omkring 1000 af slagsen, og de er meget glade for bl.a. nødder og gulerødder. Så hvis du kan finde frem til deres gemmesteder, skal du bare ryste lidt med posen, og så dukker de som regel op, – i hvert fald hvis de er sultne. De spiser gladeligt af din hånd, men du skal huske at være helt stille, så du ikke skræmmer dem. Hvis du ikke kan finde dem, kan du måske høre dem fløjte, for det er således, de advarer hinanden, hvis de synes, der er fare på færde.

 

Murmeldyr
Caroline fodrer de vildtlevende murmeldyr i Saas Fee.

I Saas Grund er der lavet et meget børnevenligt sted, på det der hedder “Kreuzboden”. Her er der både legeplads, en sø, geder, ponyridning, wellnessvandrerute og restaurant.Og når man har fået nok af det, kan man leje et kæmpe løbehjul og trille hele vejen ned af bjerget. Går du den anden vej ned mod Almagell, er der også en restaurant, der har masser af (eksotiske) kæledyr som kameler, lamaer, høns, kaniner og geder, man kan klappe og kæle med. Og går du en tur op i bjergene, kan du være heldig både at møde vilde gemser og stenbukke.

 

Ged
Også gederne bliver fodret. De er dog tamme og lever i en indhegning.

 

Ponyridning
En tur på en pony blev det også til.

 

 

UDFORDR HINANDEN I ET SLAG MINIGOLF

Der er vel ikke noget, man kan blive meget mere irriteret over end minigolf. Men alligevel er det en fantastisk ting, som hele familien kan være med til. Er det ikke nok med minigolf, kan I også opgradere spillet til en vaskeægte 6-hullers golfplads efter måske at have øvet lidt på drivingranchen. Alle må spille på den bane, og der er ingen forudsætninger andet end spillelyst og højt humør.

 

Minigolf
Der er fuld gang i minigolfbanen, hvor man hører både grin og ærgerlige udråb!

 

 

DEN SPORTLIGE FAMILIE

Den sportlige familie kan desuden også udfordre hinanden i tennis, volleyball, beachvolley, fodbold, petangue, drøne rundt i skateparken på 4 små hjul eller udfordre de stejle bakker med mountainbike. Egentlig sætter kun fantasien grænser, når du vil bevæge din krop rundt i bjergene. Og så får du tilmed ekstra frisk luft med i købet!

 

Mattmarksee
På mountainbikes kan du hurtigt komme langt omkring, og det er det foretrukne transportmiddel heroppe i bjergene.

 

 

LÆS OGSÅ:

10 EVENTYRLIGE SOMMERAKTIVITETER I SAAS-TAAL

Skriv et svar

Captcha loading...