SÅDAN OPLEVER DU KRKA NATIONALPARK PÅ DEN MEST OPTIMALE MÅDE

Krka nationalpark er centreret omkring floden Krka og har et areal på i alt 109km2. 7 imponerende og brusende vandfald, der er dannet på baggrund af travertin, også kaldet limsten, er det fundamentale fænomen og hovedattraktionen i parken. Kongen af dem alle er Skradinski buk – og også der hvor masseturismen florerer. Parken er et paradis for flora og fauna, og man kan nærmest høre på fuglenes sang og frøernes kvækken, hvor lykkelige de er her.

 

Det er selvfølgelig individuelt, hvordan man har lyst til at opleve parken, og hvor lang tid, man ønsker at bruge, men her får du min bedste anbefaling: 2 dage og egen (leje)bil. På denne måde slipper du for masseturismen, og de guidede ture, hvor alle træder hinanden i hælene.

 

DAG 1: GRATIS FORNØJELSER

Ankomst og check in på hotel senest ved middagstid. Vi boede lige ved indgangen i byen Lozovac, men der er også mulighed for overnatning i Skradin, hvis man ønsker lidt mere byliv. Lozovac er komplet død efter parkens lukketid, men til gengæld kan man gå tidligt i seng og være frisk til næste morgen.

Når du har tjekket ind, er det tid til at køre igen. (Du kan selvfølgelig også køre turen, inden du tjekker ind) Sæt kurs mod den nordlige del af parken og besøg de arkæolgiske efterladenskaber af den gamle romerske militærlejr Burnum. Fra Burnum kører du videre til vandfaldet Maojlovac, hvor du parkerer bilen og går ca. 400 meter ned af en lille sti(ikke egnet for gangbesværede) for at nå frem til den smukke udsigt over det 3. vandfald på Krkafloden.

 

Maojlovac
Maojlovac – det tredje vandfald på Krkafloden.

Efter at have nydt udsigten kører du videre til Krkaflodens 1. vandfald; Bilusica buk, hvor dagens største oplevelse venter dig. Du skal igen gå en lille halv kilometer for at nå ned i bunden, men til gengæld kommer du også i nærkontakt med vandet, der bruser ned og samler sig i en lille sø foran dine fødder. Har du været smart, så har du piknickkurven med og holder et velfortjent hvil, mens du lader omgivelserne fortrylle dig.

 

Bilisoca buk
Krkaflodens 1. vandfald; Bilusica buk

For du skal nemlig samle kræfter til næste udfordring ved Roski slap, hvor du kravler op ad 517 trappetrin, blot for at blive en smule skuffet over den grotte der går 20-30 meter ind i bjerget. På den anden side får du en vidunderlig udsigt over de 8 kaskader i tilgift og god samvittighed over at have udført dagens motion.

 

Roski slap
Udsigt over kaskaderne.

Efter at have kravlet de 517 trappetrin ned igen kan du gå yderlige en bakke og et par trin ned og ud på en badebro, hvor du kan nyde synet af Roskivandfaldet og evt. tage en dukkert. Der står godt nok, at man ikke må bade, men det var der nu flere, der alligevel gjorde. Normalt er der også en vandresti hele vejen rundt om Visovac søen, men den var desværre lukket, da vi var der.

 

Roski slap.
Roski slap.

OBS! Til Roski skal der betales en entrépris på 60 Kuna, og du kan evt. udelade denne del, hvis du vælger bådturen i morgen, hvor du også kan komme til at se det. Du vil dog gå glip af den smukke udsigt over kaskaderne.

Nu er du nok ved at være træt, men hvis du har kræfter tilovers, så stop i byen Skradin på vejen hjem og spis et godt og velfortjent måltid mad, før du går omkuld i din seng.

 

DAG 2: A WALK IN THE PARK

For du skal nemlig være frisk og veludhvilet til dag 2, der starter ferietidligt. Kl. 8.00 åbner parken, og du skal være den første til at betræde den ved indgangen fra Lozovac. Entréprisen er 140 Kuna. Der går en lille sti 845 meter ned, og den er ikke særlig rar at gå på, så sørg for at have fodtøjet i orden.

 

Krka nationalpark
Der går en sti rundt i hele parken, men sørg alligevel for at have godt fodtøj på.

Belønningen kommer, så snart du træder ind i parken og går turen på ca. 4km ind og ud mellem de smukkeste vandfald. Turen er let at gå og ikke til at tage fejl af, men den tager et par timer, for du bliver nødt til at stoppe op mange gange for at beundre skønheden og tage en masse billeder.

 

Krka nationalpark
En smuk “vaskemaskine”.

Og fordi du er stået tidligt op, møder du (forhåbentlig) ikke særlig mange andre mennesker på din vej. De kommer nemlig først, når din runde er gået, og busserne vælter ind. Endda på broen hvor man kan tage et godt foto af hovedattraktionen Skradinski buk vandfaldet, var vi helt alene på dette tidspunkt.

 

Skradinski buk
Skradinski buk

Har du lyst til flere parkoplevelser, når du er færdig, kan du tage en bådtur ind gennem parken, der koster ca. 100 Kuna afhængigt af, hvilken rute du vælger. Der er afgange kl. 10.00 og kl. 12.00 (juni 2018), 3 forskellige at vælge mellem, og de tager mellem ca. 2 og 4 timer. Bl.a. kan du opleve Fransiskanerklosteret på den lille ø Visovac, Roski vandfaldet, Krka klosteret og Trosenj ruinerne. Mere info og billetter fås ved parkens indgang.

 

LÆS MERE OM KRKA  NATIONALPARK HER

Skriv et svar

Captcha loading...