Sydvest Mallorca

ROADTRIP I DET SYDVESTLIGE MALLORCA

Mallorca kan så mange ting. I det sydvestlige hjørne finder du starten på den smukke bjergkæde Tramuntana, små idylliske og nostalgiske fiskerbyer og lystbådehavne med enorme yachter, der kommer ind fra hele Middelhavet og oser af penge og luksus. Turen tager udgangspunkt fra Palma og med sine ca. 100km (+ afstikkere), kan ruten sagtens køres på en dag.

 

 

CHOPINS FERIESTED VALLDEMOSSA

Vi lægger dagens rute ud med at sætte kurs mod bjergene, og den første lille by, vi støder ind i, er Valldemossa, der bl.a. er kendt for sit kloster, hvor Chopin har boet. Det starter ikke så godt, for man skal betale for parkeringen med mønter, jeg har glemt min pung, og min bedre halvdel har kun sedler på sig. Men jeg laver tricket med at købe en liter vand i den nærliggende restaurant, og får småpenge tilbage fra en meget fornærmet servitrice, der nu ikke har vekselpenge til resten af dagen. Min samvittighed er ikke helt ren, og hendes stikkende blik forfølger mig resten af dagen, men hun kunne jo bare have sagt nej. Ikke? Og vi havde jo brug for vand.

 

Valdemossa
Karteuserklosteret hvor Frédéric Chopin har boet. Om sommeren står den lige så berømte have i fuldt flor, men i november er der kun et par hårdføre roser tilbage blandt alt det grønne.

 

Snup en kop kaffe på en af byens mange caféer, mens du nyder livet glide forbi og glor på mennesker.

 

Og tag en slentretur rundt i de gamle, velholdte gader og stræder.

 

Tag et pitstop på gåturen og nyd den smukke udsigt over dalen.

 

Eller smag på pølser og oste på byens marked.

 

VALLDEMOSSA – PORT D’ANTRAXT

Efter en times tids spadseren rundt i Valldemossa samt en kop kaffe, bevæger vi os videre til byen Port D’Anxtrat. Vejene er nye, men smalle, og afgrænsningen af asfalten i vejkanten er faretruende stejl. Det er ikke en vej for store køretøjer, så jeg vil ikke anbefale en autocamper her. Vi har også lejet en lille minibil, – ligesom flertallet af øens beboere og turister kører i – og selv med den er det ikke altid lige let at komme forbi de modkørende.

 

En storslået udsigt fra bjergene ud over Middelhavet.

 

Vejene snor sig ud og ind, og de bliver ikke mindre snoede af, at vi vælger at dreje af ved et skilt, der viser vejen til Port D’es Canonge. Uvidende om både destination og den kommende kørselstest bevæger vi os med 10km i timen via serpentinevejene ned af bjerget. Ved foden åbenbarer en lille by sig foran os, der uden tvivl er fuld af liv om sommeren, men nu er restauranterne tomme, mens de få lokale storfamilier holder picnic med udsigt over havet. Vi nyder udsigten og kører hele vejen tilbage ad serpentinevejene op på den nu forholdsvise mondæne landevej.

 

Ved en tilfældighed drejede vi af mod den lille by Port D’es Canonge, der ligger helt nede ved havet og afslørede en smuk lille bugt med kæmpe villaer liggende på udsigtspunkterne.

 

På turen videre kører vi igennem lækre små byer, der alle er holdt i gammel stil, og vi oplever monumenter og udsigtstårne, der afslører fordums tiders liv og levned. Alle er utroligt velplejede, og folk synes virkelig at værne med stolthed om deres kulturarv. Her er liv og charme, og det er langt fra de turisthærgede byer, hvor plastik og neonskilte har overtaget, og husene mere minder om betonklodser, der er kylet op i en fart for at huse desperate solhungrende og tørstige turister.

 

Byen Banyalbufar ligger med en formidabel udsigt ud over havet.

 

Torres des Verger er et gammelt vagttårn og blev i sin tid opført for at kunne holde øje med pirater. I dag er det “blot” et udsigtstårn, hvor man via en lille stige kan komme op i toppen og nyde udsigten.

 

Et glimt fra en af de mange små bjergbyer, her Estellenc, hvor du stadig kan opleve den autentiske følelse af det gamle Mallorca. De små byer er også udgangspunkt for mange vandreruter, som der findes et utal af i bjergene.

 

Uden for Estellenc ligger endnu en udkigspost.

 

Det daglige liv og dagens diskussioner udfolder sig i byen Andratx.

 

FISKERBYEN PORT D’ANDRAXT

Vi kører videre gennem den større by Andratx, som er præget af smalle gader i rette vinkler. Vi havde egentlig planlagt et stop her, men pludselig er vi igennem byen uden at have set skyggen af en parkeringsplads, og i stedet for at vende om og søge, kører vi videre til Port D’Andraxt, der ligger ude ved havet.

 

I store klaver ligger der villaer side om side op ad bjergsiden. Der er ikke meget badestrand, men til gengæld er der masser af liv i den lille fiskeby, også selvom vi befinder os i november. Solen er stadig fremme, og med 20 grader sætter vi os i solen ved havnen og nyder en hurtig frokost.

 

Fiskere og fiskebåde præger bybilledet, og du kan ikke komme udenom at spise fisk, når du kommer her forbi.

 

Restauranten her ser ikke ud af meget, faktisk ligner det mere et cafeteria, men de har efter sigende den bedste fisk i byen.

 

Glimt mellem byens huse til bugten der snor sig ind mellem byen. Udover de mange restauranter, er her også små butikker, så du kan få tilfredsstillet shoppetrangen.

 

Alternativ udstillingsvindue!

 

 

EMGLÆNDERNES SVAR PÅ BALLERMANN

Mætte og tilfredse forlader vi Port D’Andraxt og før næste egentlige stop, kører vi gennem det skrækkelige Magaluf, der er kendt for at være englændernes svar på Ballermann, dvs. druk og grisefester, når Mallorca er værst. Det er så min mening. Vi vover os alligevel ind i byen for at finde frem til The Auld Triangle, der er et must-visit, hvis man vælger at komme her. Dels fordi det er en af mine venner, Kevin, der ejer stedet, men hovedsageligt fordi han synger og spiller guitar og underholder på stedet, og underholde det kan han. Han får også af og til andre musikere til at spille med, og hvis du er heldig, kan du måske også få lov at opleve Spaniens svar på Justin Bieber, nemlig Callum, der er Kevins søn. Så kan det godt være, at du bliver stiv sammen med pensionisterne, men det er da også en oplevelse værd.

Men, som jeg godt vidste, er baren lukket om vinteren, så vi kører bare forbi for at kunne fortælle Kevin, at vi har været der…

 

 

 

JETSETTERNES PUERTO PORTALS

Puerto Portals er stedet for de rige og berømte (og berygtede). Det er stedet, du kommer for at se – og blive set, og det er her du finder de kæmpe glamourøse yachter og jet-settere over alle jet-setter. Der er ingen, der ser på os, men derfor kan vi vel godt udforske området lidt og drømme om en tur på en af de enorme både, der ligger i havnen og venter på de næste rige mennesker, der skal på tur.

 

Ikke den største, men alligevel meget imponerende.

 

Mens solen langsomt forsvinder ned i havet, nyder vi dens sidste stråler med et koldt glas rosé.

 

Solnedgang over Puerto Portals.

 

VERDENS BEDSTE FISK I PORT NOUS

Vi er ved at være trætte efter dagens mange oplevelser, men maven rumler igen, så vi svinger ind ved Port Nous, der også er en ret imponerende lystbådehavn fuld af restauranter og eksklusive (og dyre) tøjbutikker.

 

Port Nous
Lystbådehavnen i Port Nous.

 

Vi kan ikke helt bestemme os, men ender med at spise på Flanigan’s, hvilket er et kæmpe held, for jeg får nu serveret den nok bedste fisk, jeg nogen sinde har smagt. Den smelter simpelthen i munden, og jeg er i den syvende himmel. Lykkelig og mæt efter en indholdsrig og smagfuld dag. Vi slutter dog alligevel af med deres berømte æblekagedessert, som man – smart nok – skal bestille sammen med forret og hovedret, hvis man vil være sikker på at få den.

 

Mums – æblekagen du skal prøve, hvis du spiser på Flanigan.

 

 

RUTEN VI KØRTE

102km lyder ikke af så meget, men det tager alligevel en hel dag at køre ruten, hvis du vil gøre stop undervejs, så sæt god tid af til både udsigtspunkter, kaffe og restaurantbesøg.

 

Skriv et svar

Captcha loading...