ROADTRIP I DANMARK: TØNDER & OMEGN

Kan man tage på roadtrip i Danmark, har du måske spurgt dig selv om? Ja det kan man da. For hvor meget af dit eget hjemland har du egentlig oplevet, for nu at være helt ærlig? Jeg må i hvert fald krybe til korset og indrømme, at der faktisk er få steder, jeg kan placere fingeren på kortet af besøgte steder i mine voksenår. Jeg tænker ikke, at legeskoleture og ferier som barn helt tæller med, for selv om jeg da så kan plante fingeren en hel del flere steder, kan jeg jo nærmest ikke huske dem her 30 år senere. Derfor har jeg sammen med min kæreste dedikeret september måned til at gå på opdagelse i vores skønne Danmark. Vi starter på min hjemegn tæt på grænsen; i Tøndermarsken med det sorte muld og den sorte sol.

 

VI BEDER TIL VEJRGUDERNE

Held i uheld har jeg jo fundet mig en udenlandsk kæreste. Eller uheld er så meget sagt. Det er vel mere held i held, uheldet ligger kun i, at jeg ikke kan være så ofte i Danmark. Men på den anden side får jeg set meget mere af Danmark, når han er med på visit, for så skal jeg pludselig bryde hjernen med at finde de steder “man skal se” i Danmark. September måned er måske ikke den helt ideelle måned at vælge til et dansk roadtrip, men det er nu engang her, vi kan holde ferie, så vi krydser tommelfingre og beder til vejrguderne om mildhed og tørvejr.

 

HØJ SOL & FESTLIGT LAG TIL TØNDER FESTIVAL

Det starter sådan set meget godt. Vi begynder turen på min hjemegn, hvor der er Tønder Festival. En begivenhed jeg aldrig går glip af, og som står fast indskrevet i min kalender hvert år. Her skal jeg møde familie og gamle venner, drikke fadøl af plastkrus, spise solæg og høre musik jeg ikke kender. Stemningen er altid i top, men i år er det bare lige en tand bedre, for temperaturen sniger sig næsten op på de 30 grader, og man kan ikke ønske sig et bedre vejr. Måske man lige kommer til at drikke en fadøl eller to for meget for at slukke tørsten, men sådan må det bare være.

 

Tønder Festival
Hygge og lækker musik til Tønder Festival.

Jeg har boet i Danmarks ældste købstad, Tønder, i mange år, og jeg har engang ejet en café her i byen. Den ligger der stadig, og er et af mine yndlingsteder at besøge, når jeg er hjemme. Så hvis du kommer forbi “Café Victoria“, så send en kærlig hilsen fra mig. Det er også i Tønder, jeg har gået på gymnasiet i 3 år på godt og ondt. Jeg var en doven og træt teenager i skolen, men i weekenderne gav vi den gas på byens barer, der ikke findes mere. Faktisk har Tønder ændret sig rigtig meget siden dengang. Gågaden var den længste i landet i forhold til sine indbyggere, men det fik euroen og internethandlen desværre lavet om på. Gågaden er stadig super hyggelig, men desværre står mange af bygningerne nu tomme. Der er dog stadig en stærk rygrad, der ihærdigt kæmper for at holde liv i gaden og butikkerne, og i løbet af året er der masser af sjove arrangementer. – og en lille opfordring herfra: HUSK nu at købe lokalt, så alle de gode handelsmænd og damer kan blive ved med at holde liv i butikkerne!

Min yndlingsgade er Uldgade. Den er simpelthen så fin med de gamle huse, blomster og pudsede brosten. Velplejet med kærlighed af gadens beboere. Lige om hjørnet er Hostrups hotel skudt op fra graven, og leder du efter en overnatning, er dette STEDET. Indrettet som et smukt Boutique hotel og nyligt restaureret med respekt for den oprindelige stil, byder Hostrup op til lækker atmosfære og bløde senge med udsigt over Vidåen. Her bliver der kræset for både gæsterne, ganen og detaljerne.

 

REKREATION I BYEN BAG DIGET

Efter 4 dage i festligt lag er der tid til rekreation i Højer. Højer er min fødeby og også der, hvor mine forældre stadig bor. Det er her, jeg føler mig hjemme, for der er højt til himlen, og en stærk vestenvind der altid er klar til at give en rystetur. Det er her, jeg sover som en baby, og hvor mine rødder er dybt begravet i den sorte muld.

Uden for døren finder man vadehavet, der ligger gemt bag digerne og er på UNESCOs verdensarvsliste, og det gør mig glad. Naturen gør mig glad. Her er så fladt, at man nærmest kan se horisonten bøje af, når man kigger ind i den kulørte solnedgang. Næsten som en tennisbold runder den langt derude, hvor øjet stadig rækker. Fuglene er begyndt at samles i store flokke, men det berømte “sorte sol” er endnu ikke helt gået i gang. Men opvarmningen er, og når solen er ved at gå ned, flyver stærene i små hurtige formationer frem og tilbage over himlen. Ænderne og gæssene er også tyvstartede, og de kommer skræppende flyvende over vores hoved, når vi spiser aftensmad i haven. Æblerne er ved at blive røde på træerne, halmen er høstet på marken, og de gule farver blander sig med de blå. Det er en smuk farvepalet, der udspiller sig for øjnene af os, lige meget hvor vi kigger hen.

 

Højer sluse
Udkig fra Højer Gamle Sluse til Højer Nye Sluse.

Og vejrguderne er stadig i godt humør. Hele ugen byder på det smukkeste sommervejr, og jeg må købe tynde sommerkjoler for ikke at svede alt for meget. Tænk sig at gå rundt i bare tæer her sidst i august. Danmark du er dejlig.

Selvom jeg kender min hjemegn som min egen bukselomme, synes jeg, er der altid nye steder at opdage. Og gamle steder der altid skal besøges, som fx den nye og gamle sluse. Jeg ved ikke, hvor mange fotos jeg har taget disse steder gennem årene, men det er mange. At gå på opdagelse i egen baghave er noget af det bedste, jeg ved. Og med baghave mener selvfølgelig ikke kun den lille matrikel, huset ligger på, men alle de små overraskelser der venter lige om hvert hjørne.

 

HØJER SOM KUNSTNERBY

For der venter mange ting om hvert hjørne. Selvom Højer er dømt til at være udkantsdanmark, er der heldigvis nogle ildsjæle, der har taget kampen op og forsøger at forskønne vores lille perle. Vores, for den er stadig min i hjertet. Huse bliver revet ned, og huse bliver sat i stand. Der er mange delte meninger om, hvad der er godt og skidt, og herude vestpå kan man godt lide at brokke sig over det, de andre gør – og ikke gør. Heldigvis behøver det ikke overskygge herlighederne, for selvom Jante lever i bedste velgående, er der fokus på det positive. Og det er en positiv historie. En masse penge er blevet doneret til byforskønnelse, og den lille landsby oser af kunst og kreative sjæle i alle former og udgaver. De fleste inspirerede af vadehavet på den ene eller den anden måde. Der er også åbnet en isbutik, et hotel, en café og en gourmetrestaurant. Hurra for fremskridt og tiltag. Snart åbner Arla også en lejrskole, så mon ikke det kan give lidt ekstra liv og glade dage i gaderne? Du kan endda købe et hus for en slik, så hvis du går og overvejer at hive rødderne op, vil jeg varmt anbefale at tage et lille kig på Højer – byen bag diget.

 

Højer
Højer – byen bag diget.

 

UDFLUGTER I OG FRA TØNDERMARSKEN

Der er mange ting man kan lave hernede i det sydvestligste hjørne af Danmark. Rømø, Fanø og Mandø er 3 øer i vadehavet, som bestemt er værd at besøge. Du kan heller ikke komme udenom Sort Sol (forår og efterår), som er et helt specielt fænomen, hvor fuglene “danser” på himlen, før de går til ro for natten, østerssafari (i alle måneder der slutter med “R”), hvor du selv går ud på vaden og samler østers for senere at tilberede dem og spise dem, eller sælsafari hestevogn. Lige om hjørnet ligger idylliske Møgeltønder med Schackenborg Slot, hvor prins Joakim har boet med sin familie, før de hev teltpløkkerne op. Du kan også tage en tur syd for grænsen og besøge Flensborg, eller hvad med den tyske jet-set-ø Sild? Mulighederne er faktisk uendelige, men fællesnævneren er storslået natur. Det er en natur, man ikke finder mange andre steder i verden, og jeg er stolt af mit fædrene ophav. Jeg håber, at der er – endnu – flere der får øjnene op for de små perler, der ligger på rad og række herude i det såkaldte “udkantsdanmark”. Det lyder som et fyord, men det er et rent skattekammer.

 

Sild
Strandstole pryder strandbillederne på Sild. De er ikke billige, og man skal sågar betale entré for at benytte strandene. Til gengæld er de smukke, vilde og lige til at nyde.

 

Mandø
En tur i hestevogn på vaden ved Mandø er for både store og små.

 

FÅ MERE INSPIRATION TIL UDFLUGTER HER:

 

HØJER

TURIST I EGEN BAGHAVE

MANDØ

SÆLSAFARI PÅ MANDØ

 

VADEHAVET

FOTOESSAY: VADEHAVET

 

 

HVOR SKAL VI HEN DÅ?

Nu er ugen gået, og der er tid til at komme videre på vores danske roadtrip. Næste stop er smilets by Århus, hvor jeg faktisk kun har været overraskende få gange i mit liv. Jeg har kun vage erindringer om en smuk og hyggelig by, og jeg glæder mig til at se, hvad den kan byde på.

 

Skriv et svar

Captcha loading...