ROADTRIP BALKAN #6 SKØNNE SLOVENIEN

Slovenere bryder sig ikke om at blive sat i bås med Balkan, og det er nærmest et skældsord på denne egn. Da vi triller ind over grænsen til dette lille land, forstår vi også hurtigt hvorfor, da vi straks ser forandringerne i både landskabet, bygningerne og ikke mindst folkets ageren og udseende, der giver associationer til vores egne vesteuropæiske aner. Landet kaldes også ”Minischweiz”, hvilket jeg dog vil påstå, at bjergene ikke helt er voksne nok til at leve op til. Landskabet minder mere om Østrig med de grønne forvoksede bakker, der bølger af sted i horisonten og lokkende indbyder til vandreture og mountainbiking.

 

DEN SLOVENSKE HOVEDSTAD LJUBLIANA

Vores første stop i Slovenien er hovedstaden Ljubljana. Da vi kommer ind i byen, får jeg næsten en følelse af at komme hjem. Bygningerne virker så velkendte, og det kunne lige så godt være en gammel dansk købstad.

 

Ljubljana
Ljubljanas gamle bydel.

Ligesom landet er også hovedstaden lille, og det vrimler med både lokale og turister i den gamle bydel, hvor vi går en tur. Vi er desværre lidt trætte efter de sidste par dages eventyr og en lang køretur, så efter en bid mad forlader vi hurtigt byen igen og sætter kurs mod Sloveniens eneste nationalpark og naturen igen.

 

Ljubljana
Har man lyst, kan man tage en kanalrundfart rundt om den gamle bydel i Ljubljana.

 

 

MOUNTAINBIKING I TRIGLAVSKI NATIONALPARK

Bled er nok et af de mest kendte steder i Slovenien, og hvis du nogensinde har set billeder fra landet, er du nok stødt på den fine sø med øen i midten. Vi har dog valgt at booke et hotel uden for turistmylderet, nærmere betegnet i den lille landsby Bohinj der ligger i nationalparken Triglavski og ca. 20 km. Fra Bled.

 

Bihinj
Idylliske Bohinj.

Det viser sig at være et fantastisk valg, for selv om de kulinarisk ikke har noget at byde på, er vi omgivet af de Julianske alper i al sin enevælde. Byen ligger nede i dalen, og blot 6 km  derfra har den også ”sine egen” sø, som også de lokale foretrækker til, når de vil slippe for turistmylderet omkring Bled.

 

Bohinj
Der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning. Eller hvad…?

Vi vælger at udforske området på mountainbike, og det bliver en af de bedste oplevelser på hele turen. Turen ender med en lille omvej på 10 km, da vi ikke har helt styr på geografien, og efter en maratondistance på 42km, er vi godt ømme i rumpetterne efter at have siddet ca. 4 timer i sadlen. Men det er alle anstrengelserne værd, og du kan læse mere om turen her, hvis du søger inspiration til en smuk mountainbikeudflugt i Sloveniens smukke nationalpark Triglav.

 

Triglav nationalpark
På mountainbike gennem de Julianske alper og Triglav nationalpark.

 

 

 

BLED – SLOVENIENS MEST FOTOGRAFEREDE SØ

Vores kroppe er lidt mærkede efter den pludselige motion, de blev udsat for i går, så dagen i dag byder på en stille og rolig sight seeing til Bled. Tordenvejret sænker sig faretruende dybt over vores hoveder, men solstrålerne slipper stadig igennem og langs søen bader nyforelskede teenagere, mens midaldrende ægtepar kigger hinanden dybt i øjnene og genopdager kærligheden. Kirkeklokkerne fra den lille ø i søen giver ekko i landskabet, og bølgerne skvulper mod træbådene og giver lidt udfordring til SUP’erne i det ellers stille vand.

 

Bled
Udsigt over Bled sø.

Vi når lige at krybe ind under halvtaget på en restaurant, før sluserne åbnes. Det starter med store våde dråber, der hurtigt bliver til lårfede stråler, der står ned i stænger. Gæster, borde, stole og parasoller kastes rundt, og i løbet af 10 sekunder er restauranten et stort kaos af folk, der søger ly for regnen. Vi gumler tilfredse vores mad i os, mens vi kigger med store øjne efter de kæmpe vulgære cremesnitter, der dukker op rundt på bordene. Sådan én skal vi bestemt også prøve, men tjeneren trækker opgivende på skuldrene. De er udsolgte. Nej, nej, nej. Laver han sjov? Mine tænder løber i vand, men trangen bliver ikke stillet, for det er ikke en joke.

Til gengæld stilner regnen af igen, og vi kan gå tørskoede tilbage til bilen med en stor vaffelis i hånden.

 

Selvom isen ikke lever helt op til den italienske konkurrent, vil jeg alligevel anbefale at prøve deres kokos-bounty-is. Mums.

 

 

DET LAKKER MOD ENDEN

Vores tur i Balkan er ved at lakke mod enden, og vi er ved at løbe tør for energi. Selvom det er ferie, er det også hårdt at være på farten hele tiden og fordøje alle de indtryk, man får undervejs. Nogen gange kan jeg næsten have glemt, hvad vi lavede for 3 dage siden. Men hvor har det været skønt. Tænk at der gemmer sig så mange smukke steder i de små lande, vi har været igennem, lige her midt i Europas hjerte. Især Montenegro og Kroatien har virkelig overrasket mig positivt. I begge lande har naturen braget igennem med al sin skønhed, at jeg har været ved at tabe kæben et par gange. Folk har været så venlige, hjælpsomme og servicemindede, og der er så meget uendeligt megen historie at gå på opdagelse i. Jeg bukker og takker for denne gang, og det bliver helt sikkert også et ”på gensyn”.

 

Triglav nationalpark
Denne udsigt kan man kun sige på gensyn til.

 

 

Skriv et svar

Captcha loading...