POMPEJI – DEN BEDÆKKEDE BY HVOR PENIS VISER VEJ

Pompeji. Byen der er bygget på lava fra tidligere tiders vulkanudbrud. Byen der har været begravet i pimpsten og aske, og som ikke formåede at holde sine indbyggere i live under det store vulkanudbrud i 79. Byen der er blevet gravet fri og fortæller historien om menneskers rige liv og triste skæbner.  Byen der blev bygget som havneby, men som i dag ligger et godt stykke væk fra havet, da udbruddet fuldstændigt ændrede landskabet og skubbede kystlinjen næsten en halv kilometer ud i havet. Byen der venter på det næste vulkanudbrud fra Vesuvio, der buldrer stille, men støt, inden i og blot venter på en chance for at bryde ud.

 

DET DAGLIGE LIV & DE TRISTE SKÆBNER

Mens livet gik sin daglige gang i Pompeji, havde vulkanen Vesuvio andre planer. Faktisk fandtes der dengang ikke engang et ord for vulkan, og indbyggerne anede ikke, hvad de havde i vente. Først da det var for sent, og Vesuvio begyndte at sprutte, begyndte folk at forstå situationens alvor og forsøgte at flygte. Overraskelseangrebet gjorde dog, at de fleste ikke nåede langt, og der er i forbindelsen med udgravningen fundet omkring 2000 mennesker liggende i præcis den position, som de befandt sig i, da skæbnen indhentede dem. De har simpelthen ligget inde i en hård kapsel, der er dannet af aske, pimpsten og vand, som har foreviget deres dødsøjeblik. Udbruddet er foregået over ca. 2 dage, og i løbet af den tid er indbyggerne enten blevet forgiftede, kvalte, smeltede og endda kogte, forårsaget af glødende askelaviner, der haglede ned over byen.

 

LÆS OGSÅ OM VORES TUR TIL VESUVIO HER: VESUVIO – EUROPAS FLAMMEBJERG

 

 

Pompeji
En replikation af et menneske der blev fanget i vulkanens helvede, og hvis dødsøjeblik er blevet foreviget i en kapsel af sten, vand og aske.

 

Men før Vesuvio for alvor gik i udbrud, har Pompeji været en imponerende by, og i dag kan man få et rigtig godt indblik i, hvordan folk har levet i datidens Pompeji. Byen er ufattelig velbevaret efter at være dækket i mange år under et 4 meter askelag. Faktisk blev byen først “genopdaget” i 1594, og der skulle gå yderligere et par hundrede år, før den blev gravet fri. I dag er der stadig en del af byen, der er dækket til. I følge vores guide for at beskytte bygningerne, når det næste udbrud rammer. Hvilket eksperterne ikke er i tvivl om sker.

 

Pompeji
Rester af Pompejis gamle bymidte, kaldet Forum, med Vesuvio i baggrunden. Her på pladsen foregik størstedelen af både det politiske, økonomiske og sociale liv.

 

Pompeji
En guide fortæller om ruinernes historie.

 

Pompeji
En af byens brønde hvorfra indbyggerne hentede vand til dagens fornødenheder, og byens fattige vaskede sig.

 

GOD GAMMELDAGS FASTFOOD

Måske de fleste går og tror, at fastfood er en moderne opfindelse. Men det er det langtfra ikke. Måske benyttede de dengang et andet ord, men konceptet var det samme; man henter mad og tager den med hjem.  Et par steder kan man stadig se de gamle køkkener, der tjente formålet at lave mad til de sultne, og der er også mange bagerier og barer at finde i byen. Også de fattige spiste rundt omkring i byen, for i de fleste hjem fandtes der ingen køkkener og dermed heller ingen mulighed for selv at lave mad.

 

Pompeji
Ruinerne fra et gammelt take-away køkken.

 

Og det var ikke kun dyr, der var på menuen i Pompeji. Som mange andre steder blev der også her udkæmpet kampe mellem gladiatorerne, hvor kun den stærkeste fik lov til at overleve. De fleste var slaver, men der fandtes faktisk også frie mænd, der havde det som erhverv, og som så dem selv som sexsymboler. Ikke alle kampe behøvede nødvendigvis at have en dødelig udgang, og en overgang fik Pompeji endda et 10 års forbud mod gladiatorkampe, fordi en kamp var gået langt over stregen.

 

Pompeji
Gladiatorernes træningsområde.

 

Pompeji
Amfiteater i Pompeji.

 

PÅ BESØG HOS OVERKLASSEN

I Pompejis gader ligger husene stadig side om side, udstyret med gadenavne, husnumre og i nogen tilfælde også navne. Indbyggertallet var omkring 20.000, og boligerne i byen fordeler sig på ca. 500 huse til den velhavende del, mens de fattige del boede i ca 600 to-etagers småhuse. Nogle af dem kan man komme ind i og få et indblik i, hvordan de levede. Overklassehusene var som oftes dekoreret med billeder på væggene, og vand installeret inde i boligen.

 

Pompeji
Blik gennem Pompejis gader.

 

Popeji
Vandbassin med rindende vand i huset er et sikker tegn på, at beboeren har tilhørt eliten.

 

Pompeji
Statue med ejerens navn indgraveret.

 

Pompeji
Billeder på væggen.

 

DE HIMMELSKE BADE

Overklassen i Pompeji forstod at nyde livet, og byen byder på ikke færre end 3 badeanstalter. Der var ikke så megen tid til at arbejde, mere tid til snak, sladder og samvær, og mændene kunne bruge flere timer i badene hver dag, mens de vendte verdenssituationen.

 

Pompeji
Badeanstalt i Pompeji.

 

Pompeji
Dampbad i badeanstalten.

 

Pompeji
Stort bassin inde i dampbadet. Nok brugt til det kolde gys?

 

Pompeji
Garderobe i badeanstalten.

 

 

OG SÅ TIL DET MED PENISEN

Ja for man kan ikke komme udenom peniserne i Pompeji. Ligesom badeanstalten var en lystig adspredning i hverdagen, var det bestemt også lystigt at besøge byens bordeller. På alle veje, mure og gadehjørner finder du disse fallossymboler, der viser vej til nærmeste fornøjelse. Indhuggede i sten eller malet på væggen. Kun kreativiteten satte grænser, og inde på selve bordellerne finder man endda malerier med priser på de forskellige ydelser og stillinger, der blev stillet til rådighed. Verdens ældste erhverv havde en meget fremtrædende plads dengang, må man sige.

 

Pompeji
En penis viser vej i brostenene.

 

Pompeji
En penis indikerer, at bordellet er lige om hjørnet.

 

Pompeji
En penis på væggen indikerer, at du nu er kommet frem til bordellet.

 

Pompeji
Kigger du godt efter, vil du her finde en penis ridset ind i den karakteristiske røde farve, der er malet på muren.

 

Pompeji
En af mulighederne…

Selvom det er godt 2000 år siden Pompeji eksisterede, kan man altså i dag få et fantastisk indblik i indbyggernes hverdag. Det er en helt unik oplevelse, som jeg stærkt vil anbefale til alle voksne mennesker. Der var en del små børn til stede, og man kunne se, hvor bravt de kedede sig, når de ikke kunne høre væggene tale. Vi valgte en guidet tur, og på den måde fik vi set de vigtigste steder uden at lede og fik fortalt spændende historier undervejs. Det var dog så som så med kvaliteten i hørebøfferne, så alt fik vi ikke med, men vi undgik til gengæld at stå i alenlange køer.

Pompeji og Vesuvio kan med fordel besøges i forbindelse med ferie på Amalfikysten og/eller Napoli, som kun ligger en kort køretur derfra. Dvs. kort i kilometerafstand, men Amalfikysten er ikke sådan at spøge med, og hver en kilometer tager ekstra tid. Læs mere om vores tur på Amalfikysten her:

 

MILIMETER PRÆCISION PÅ AMALFIKYSTEN

 

Vil du læse mere om Pompeji og dens triste skæbne, vil jeg anbefale en artikel fra Historienet; “Vesuv forvandlede pompeji til helvedes forgård”, der beskriver de 2 rædselsdage i et let og forståeligt sprog.

Skriv et svar

Captcha loading...