PALMAS STOLTHED – KATEDRALEN LE SEU

Noget af det første du vil bemærke, når du ankommer til Palma, er uden tvivl den imponerende La Seu Katedral, der kan ses fra næsten alle vinkler af byen. I al sin stolthed troner den op over byen som hele Mallorcas varemærke og fortiders magtsymbol, og du kan ikke komme udenom at aflægge den et besøg, hvad enten du er religiøs eller ej.

 

OPFØRELSEN AF LE SEU

Katedralen er en imponerende romersk-katolsk basilika, der er opført i år 1229 på ruinerne af en tidligere arabisk moské for at demonstrere den kristne overmagt. Historien begynder, da den unge kong James og hans flåde på deres rejse til øen kom ud i et mægtigt stormvejr, og kongen svor, at hvis det lykkedes dem at overleve og befri øen for araberne, ville han bygge et tempel dedikeret til jomfru Maria. Han var så heldig, at han ikke kun ankom sikkert,- han besejrede også araberne, og som en gudfrygtig kristen glemte han ikke sit løfte og satte hurtigt gang i udførelsen som en tak og et synligt bevis for hans succesfulde mission.

 

Før vejen omkring blev anlagt i 60’erne, brusede havets bølger helt ind til bymuren. I dag finder man i stedet den kunstigt anlagte sø Parc de la Mar, og kan således stadig opleve vandets smukke refleksion af katedralen.

Le Seu er i dag den vigtigste religiøse bygning i Palma og en af de største katedraler, der er opført, hvilket tidsforløbet også vidner om. Katedralen stod først færdig i år 1601, altså 372 år senere – for igen senere at blive restaureret indvendigt af Gaudi. Bygningen vidner derfor også om næsten alle arkitektoniske stilarter gennem århundrederne, og er derfor ikke kun et religiøst tilløbsstykke. Det er ligeså meget et kunstnerisk og historisk klenodie, der smukt fortæller om fordoms tider og de forskellige epokers store magtspil.

 

Man føler sig meget lille, når man står og kigger op af katedralen,- der for øvrigt meget atypisk vender mod Mekka, ligesom sin forgænger moskéen. Et historisk paradoks når man tænker på symbolismen i at bygge en kirke ovenpå den oprindelige moské som et tegn på sejr.

Den næsten 7000 kvm katedral ligger i den gamle gotiske bydel i Palma, og dominerer med sin svimlende fremtoning kysten og hele det baleariske øhav. Den har i alle disse år spillet med musklerne overfor de mennesker, der har nærmet sig Mallorca ad søvejen, og magtdemonstrationen er ikke til at tage fejl af; de kristne erobrere har ikke sparet på hverken penge eller detaljer under opførelsen for at skræmme mulige fjender væk.

 

Der er så mange fantastiske detaljer selv uden på bygningen, at man næsten lider af åndenød, inden man træder indenfor.

 

KATEDRALENS HØJDEPUNKTER

Der er mange højdepunkter i katedralen, og selvom jeg ikke er religiøs, bevæger jeg mig rundt med stor ærefrygt og beder en stille bøn. Det er simpelthen over min forståelsesevne, hvordan man har kunnet bygge noget så fantastisk med så få redskaber til rådighed. Ikke noget under at det har taget så mange år at opføre den.

Et af højdepunkterne er det 12 meter høje rosenvindue, lavet af 1236 små glasstykker, som lader lyset slippe ind i Helligheden og været medvirkende til at give katedralen tilnavnet “Lysets Katedral”. Farverne hvirvler rundt, og kulturgenstandene funkler. Folk hvisker stille til hinanden, mens de går rundt og beundrer bygningen, mens andre bøjer hovederne i en stille bøn. Det er magisk.

 

Kig op til hovedalteret i katedralen.

Magien bliver dog en smule afbrudt, da vi når til Gaudis ufuldendte mesterstykke, hvor folk kæmper med hinanden om at få den bedste kameravinklel. Ingen hellighed er åbenbart hellig nok til menneskets dyriske natur, hvor det gælder om at komme forrest i feltet.

 

Gaudis baldakin “Crown of Thorns”, der hænger over alteret.

Men Gaudis input er ikke til at komme udenom. Med sin helt egenværdige stil dominerer han hele det ene hjørne af Katedralen, og selv om han aldrig selv nåede at gøre det færdigt pga. uoverensstemmelser, har han sat sit eget seværdige håndaftryk, der ikke efterlader nogen tvivl om hans skabelsesevner.

 

Gaudis særlige stil er let at spotte.

 

Alter opført af Gaudi.

 

 

SOLNEDGANG & GUDDOMMELIGHED

Med sine charmerende arkitektoniske detaljer, smukke spartanske dekorationer og renæssanceefterladenskaber er dette sandstenmesterværk lige så fantastisk indeni, som det er udenfor. Du skal unde dig den specielle oplevelse at slentre forbi i solnedgangen, når mørket falder på, og lyset reflekteres i den omkringliggende sø. Synet er, om muligt, endnu mere imponerende end om dagen, og man gennemstrømmes af ærefrygt og en helt speciel ro. Sæt dig ved vandkanten og nyd guddommeligheden. Hvad enten du er religiøs eller ej.

 

Solnedgang over Le Seu.

 

BONUSINFO

Der er en parkeringskælder 2 minutters gang fra Katedralen, hvor du i al magelighed kan parkere og måske også samtidig udforske Palmas gamle gotiske bydel. Der kan være rift om pladserne i højsæsonen, men kommer du uden for sæson, er der ingen problemer.

Der betales et beskedent indgangsgebyr, og for de ekstra nysgerrige kan man også tilkøbe en guidet tur med høretelefoner.

Skriv et svar

Captcha loading...