NU DET JUL IGEN – ELLER ER DET?

Det er ikke meget, jeg mærker til, at det er jul hernede i bjergene. De små forskelle der er fra en almindelig måned er, at jeg har pakket utallige gaver ind i butikken den sidste uges tid. Der står et juletræ på byens torv, og der hænger nogle grimme blå lys over vejene, som kaster et koldt skær ud gennem gaden. De forstår simpelthen ikke at julehygge her i byen, trods at man egentlig har det bedste udgangspunkt for at danne en rigtig hyggelig stemning. Der er sne, der er små hyggelige gader uden biler, der er gamle træhuse; kort sagt kulissen er sat!

 

SÅ HVORFOR JULEHYGGER MAN IKKE PÅ SAMME MÅDE?

Det er nok rigtig nok det med, at vi danskere er fantastiske til at hygge, og at vi nærmest har eneret på ordet. Jeg har lige været et kort smut i Danmark, som osede af julestemning, og duften af gløgg og æbleskiver flød gennem gaderne. Hvor der nærmest hang bløde, varme lys på hver en tilgængelig gren og lyste op i de ellers grå og kedelige decemberdage. Faktisk så jeg ikke solen en eneste gang, mens jeg var der, men julen formåede alligevel at krybe ind under huden på mig. Jeg spiste julemad, drak julegløgg, så julemænd, var på julemarked, hørte julemusik og fik julegaver. Alle sanser blev dækket ind af alle vores dejlige danske traditioner.

Og det er der, man skal finde forskellen. På alle de dejlige traditioner som vi skal sætte pris på. Det er svært at overføre dem her til Schweiz, for alt foregår bare på en helt anden måde. Vi arbejder hele dagen – og dagen efter, og der er ikke tid til at spille og hygge med familie og venner. Derfor bliver julemiddagen også serveret på en restaurant. Men selvom der ligger and på tallerkenen, er det langt fra den smagfulde andesteg, der har stået og simret hele dagen i køkkenet, og selvom der står et juletræ, danser vi ikke omkring det, og der ligger ingen gaver under det.

Så sæt pris på traditionerne, – de er hyggeligere end vi selv ved!

Det er i hvert fald en af de ting, jeg har lært ved at bo i udlandet.

 

Læs mere om livet i Schweiz her.

 

 

GLÆDELIG JUL

Glædelig jul alle sammen i nær og fjern. Jeg håber I giver jer selv tid til at hygge en ekstra tand i disse dage, og at I husker at sætte pris på de mennesker, I er sammen med. Gå en tur sammen med hele familien ude i den dejlige natur efter den dejlige fede julemad, og nyd samværet. Sæt en gammel film på du har set hundrede gange før, men som du stadig griner lige så højt af. Kryb sammen med din elskede foran pejsen. Find spillene frem. Nyd friheden. Nyd at du ikke skal noget. Nyd dovenskaben. Bare nyd det.

Det ville jeg i hvert fald gøre, hvis jeg var i Danmark lige nu….

Men det er jeg ikke, så i stedet vil jeg glæde mig over, at jeg har denne fantastiske solopgang lige uden for mit vindue, og at jeg i aften kan krybe ned i sofaen uden at ligge og vride mig efter al den fede julemad. Foran pejsen. Med et glas vin. Og kærligheden.

Glædelig jul.

 

 

 

 

Skriv et svar

Captcha loading...