Isola Bella

LAGO MAGGIORE & ISOLA BELLA

Omringet af bjerge på alle sider og let indhyldet i dis, ligger en af Alpernes største og smukkeste søer; Lago Maggiore. På vestbredden, i den italienske del, finder man de små skønne Borromeo øer med slotte og subtropiske haver, og det er præcis her på en af øerne, nemlig Isola Bella, vi skal være – næsten de eneste – øboere for en dag. Kan det blive mere romantisk? Det vil vise sig, men jeg tror det næppe. Det er i hvert fald med høje forventninger, vi kører afsted.

 

STRESA

Men før der er afgang til Isola Bella, er der tid til frokost i den gamle by Stresa. Sidst jeg var i Stresa var for 2 år siden, og den charmerende lille by har fået en stor plads i mit hjerte, så jeg ser meget frem til et gensyn. Det starter dog ikke så ukompliceret, for vi er åbenbart ikke de eneste, der har fået øjnene op for denne lille perle. Faktisk er det komplet umuligt at finde en parkeringsplads. Efter forgæves at have taget et par runder på byens eneste parkeringsplads, opgiver vi og kører ud af byen. Der finder vi faktisk en plads, men man må ikke parkere efter kl. 17, så det nytter ikke noget, da vi jo skal overnatte på øen.

 

Fra Stresa afgår der dagen lang både til forskellige steder i søen.

Vi bliver enige om at køre tilbage og prøve igen på byens parkeringsplads, der ligger lige ved havnen, og hvorfra vi også skal sejle til Isola Bella. Her bliver vi nu modtaget af en meget venlig parkeringsvagt, der gerne vil hjælpe os. Glade tager imod tilbuddet og efter lidt tålmodig venten, finder vi en plads. 10 Euro tak siger den venlige mand. Som alligevel ikke er så venlig. 10 EURO bare for at FINDE en parkeringsplads. Så kommer parkeringsgebyret oven i. Han griner bare og klapper sig på lommen og ønsker os god dag. Vi bider tænderne sammen og begiver os ud i Stresas gader og stræder. Det skal i hvert fald ikke ødelægge vores humør.

 

Italienerne er fantastiske til bare at hænge ud og nyde dagen, der glider forbi.

Og straks vi betræder brostenene, er han da også glemt igen. Selvom gaderne er fyldte, er der ingen stress og jag her. Vi finder en lille restaurant på torvet, og smager på Italien. Smagen er himmelsk.

 

Masser af turister og lokale i Stresas gader, men byen summer af overskud og godt humør.

Efter et godt måltid mad slentrer vi videre ud i gaderne og beundrer alle deres specialiteter. Jeg er kæmpe fan af det italienske køkken, og havde det ikke været fordi, vi skal videre, kunne det let være blevet til storindkøb.

 

Specialiteter en masse og en overflod af lækkerier.

 

OVERNATNING PÅ ISOLA BELLA

Men det er tid til at tage videre, og vi går ombord på båden, der skal bringe os til dagens overnatningssted; Isola Bella. Man kan både tage bådtaxi og de offentlige både, og der er en god prisforskel. Turen er så kort, at det ikke kan betale sig at tage en bådtaxi, medmindre du kommer om aftenen og skal overnatte på øen.

 

Isola Bella
Isola Bella.

Sejlturen er kort, men bølgegangen høj, så det er med rumlende maver, vi går i land igen. Til gengæld skinner solen, og selvom det er diset, nyder vi en smuk overfart og kommer tørskoede i land.

 

Havnen i Isola Bella.

Øen er ikke særlig stor, og der er kun ét hotel, og det kun siden forrige år, hvor det åbnede. Det ligger få meter fra kajen, så vi tjekker hurtigt ind, før vi går ud for at snuse til ølivet. Vi kommer uden for sæsonen, så priserne er ikke skruet helt i vejret, og selvom der er en del turister, er det ikke i nærheden af, hvad man oplever i højsæsonen.

 

Hotel Elvezia er øens eneste hotel. Obs! Lukket om vinteren.

 

BLANDT DE KONGELIGE

Altdominerende på Isola Bella er det storslåede Barok Palads samt tilhørende have, der er bygget af Borremeo familien tilbage i 1600 tallet. Øen var egentlig bare en klippe, men med hjælp fra familiens pengepung og en håndfuld dygtige og håbefulde arkitekter blev projektet til virkelighed.

 

Paladset på Isola Bella.

For at se haverne skal man ind gennem slottet, der også er åbent for offentligheden. Vores værtinde fortæller os, at i øjeblikket bor den italienske prinsesse på øen, indtil det bliver for koldt, og hun flytter tilbage til Milano. Vi undrer os en smule. Italien har da ingen kongefamilie, eller? Efter lidt googlesøgning finder vi frem til, at det er efterkommere af den kongelige familie, der har været i eksil i Schweiz fra 1946 til 2003, der nu er vendt hjem, og stadig bliver kaldt prins Victor Emmanuel, prinsesse Marina Doria og prins Emmanuel Filiberto (søn af de to).

 

De italienske haver ligger i terrasseniveauer en efter en op mod slottet.

 

PÅ OPDAGELSE I ISOLA BELLAS GADER & STRÆDER

Vi havde egentlig bestemt os for at gå en tur rundt om øen, men der går ikke mange sekunder, før vi får øje på den sødeste lille tagterrasse, og vi falder hurtigt for fristelsen at nyde et koldt glas med udsigt over Lago Maggiore.

 

Skål for Isola Bella.

Efter et enkelt glas får vi os dog alligevel revet løs og fortsætter op af trapperne, hvor der lurer en ny lille butik om hvert hjørne. Vi prøver fede italienske solbriller og beundrer de små hyggelige butikker, mens vi langsomt bevæger os opad mellem husene.

 

Gamle huse på Isola Bella.

Det er ren idyl. Simpelthen den sødeste lille ø, jeg længe er stødt på, og vi går bare gennem gaderne og nyder hvert øjeblik. Øen er dog ikke særlig stor, så det varer ikke længe, før vi er nået hele vejen rundt. Det er ved at blive aften, og dagsturisterne begynder at forlade øen.

 

Katten nyder også livet.

Vi placerer os på terrassen foran vores hotel, der nu er det eneste sted på øen, der har åbent. Langsomt ser vi personalet fra de forskellige steder forlade øen som de sidste, og forskellige par dukker op på terrassen. Det er absolut et sted, man skal tage hen for romantikkens skyld. Alene kommer du nok til kort, når de andre sidder og kigger hinanden dybt i øjnene i stearinlysenes skær.

 

Middag i hotellets restaurant.

Restauranten laver heldigvis fantastisk mad og efter et overdådigt måltid med kæmpe italienske portioner, falder vi omkuld på værelset med en kæmpe klump i maven. Jeg vågner med et sæt, da vores naboer kommer hjem. Det lyder som om, at de står midt i vores værelse og har en samtale. Og de taler ikke engang højt, men væggene er så tynde, at de står og råber midt i vores søde søvn. Heldigvis går de hurtigt til ro, og vi kan sove videre.

 

Hotelværelset er lille og fint. Her er ingen luksus, men det er luksus at være alene på øen.

Vi vågner op til en strålende morgen med udsigt over Lago Maggiore. Vejret er mere klart i dag, og langsomt vågner øen. Boderne bliver stillet op, så sælgerne er klar med souvenirs til turisterne, der med glæde køber ubrugelige tingester. Morgenmaden bliver serveret på terrassen. Kaffen desværre først, da vi er færdige med at spise. Vi vågner også langsomt.

 

Udsigt fra værelset.

 

ISOLA DEI PESCATORI

Efter morgenmaden er det tid til at tjekke ud, og mens vi står og venter på båden, nyder vi synet af naboøen “Isola dei Pescatori”. I modsætning til Isola Bellas overdådighed, er Pescatori mere nede på jorden, og fungerer den dag i dag stadig som fiskerlandsby. Faktisk bor der omkring 50 mennesker på øen, som holder fast i den traditionelle livsstil. Det siges, at de også har nogle vidunderlige små fiskerestauranter, men det når vi desværre ikke at teste i dag, for nu går turen videre. Altid en god undskyldning for at vende tilbage!

 

Isola dei Pescatori.

 

KAN TUREN ANBEFALES?

JA. Uden tvivl. Vi havde et fantastisk døgn, hvor vi bare nød livet, skønheden og den afslappede italienske livsstil. Jeg ville nok ikke blive på øen mere end en enkelt nat, men der er jo også masser af andre spændende steder at besøge rundt om Lago Maggiore. Har du ikke lyst til at tage hele turen fra Danmark i bil, kan du fx. flyve billigt til Milano, leje en bil og køre derfra.

 

 

Turen langs søen og i bjergene er bestemt ikke mindre smuk. Læs mere om roadtrip langs Lago Maggiore her.

 

 

Skriv et svar

Captcha loading...