FOTOESSAY: PÅ SPORET AF SKEDEHORNEDE DRØVTYGGERE

Gemser. “Gruppe af skedehornede drøvtyggere” i følge Gyldendal. Skedehornede? Hvad end det så betyder, så er det nok ikke så frækt, som det umiddelbart indikerer. Men søde er de, og de findes i de schweiziske alper. Dog skal du være frisk på en lille gåtur, da de gerne lever et stykke op i bjergene, og da de ikke umiddelbart lurer nogen farer ved mennesker, kan du som bonus normalt komme ret tæt på dem. I Saas Fee er der en hel vandresti, der har dedikeret navnet til disse skønne væsner, og i et fantastisk efterårsvejr begav vi os ud for at lede efter dem.

 

Hannig
Man kan vælge at tage liften op til Hannig, eller man kan snøre støvlerne godt på og vandre til toppen (2300m). Vi valgte det sidste, og det gik i fuld galop… de første par meter! Så gik det ellers opad, men selv om vi fik prustet og stønnet grundigt undervejs, var det mere end udsigten værd.

Hannig
Udsigt over Saas Fee… selvom byen putter sig lidt mellem træerne.

Hannig
Velfortjent hvil næsten ved toppen. Man kan sidde i timevis og bare forelske sig i den storslåede udsigt, så sæt god tid af. Der er ingen grund til stress og jag. Og det kan vejrtrækningen nok forøvrigt heller ikke følge med til.

Hannig
Turen er rimelig simpel og kan gennemføres af de fleste, hvis bare grundformen er i orden. Man skal bare tage den i det tempo, man nu kan holde til. Luften er tynd, så du vil automatisk hive lidt efter vejret, men langsomt vænner man sig alligevel til det. Og når du først har vænnet dig til det, bliver der også plads til sjov og ballade undervejs.

Hannig
Husk vand! Der er ingen poster undervejs, hvor du kan tanke op. I hvert fald ikke uden for sæsonen. Vi stirrede længselsfuldt på de lukkede bjergrestauranter undervejs, men det kunne ikke slukke vores tørst. Dumme som vi var, havde vi ikke lige fået taget vand med. Da vi endelig nåede toppen, var restauranten deroppe også lukket, og skuffelsen var stor. I sæsonen er det et fantastisk sted at sidde og nyde en frokost, eller bare en kop kaffe. Og har du børn med, kan de lege på legepladsen lige ved siden af.

Gemsweg
Både til og fra toppen er der flere mulige veje. Faktisk så mange at jeg gang på gang har præsteret at fare vild. Vi valgte den rimelig lette vej op, hvor man også kommer forbi en fin naturlegeplads, hvor man også kan lave bål og måske overnatte i et shelter, hvis man har lyst. Vejen ned besluttede vi skulle være lidt mere udfordrende, så vi tog gemsevejen. Her kommer man væk fra skoven og ud i et meget gold landskab. Det er som at træde ind i en anden verden. En anden planet. Og man skal huske at kigge på, hvor man sætter fødderne, når man bare går og stiger benovet op i luften.

Gemsweg
En enlig majestæt har forplantet sig midt på den golde klippevæg. Sneen er begyndt at nærme sig trægrænsen, og i baggrunden tordner gletsjeren frem.

Gemsweg
Man skal se godt efter, hvis man skal få øje på dyrene. De går nærmest i ét med landskabet og camouflerer sig godt. Vi så kun 3 geder og desværre ingen gemser på denne tur.

Gems
Mød Paula fra i sommers! En værre nusseged som jeg næsten ikke kunne komme væk fra igen.

Gemsweg
Turen ned er også ret udfordrende. Det går stejlt nedad, selvom det zigzagger gennem landskabet. Ind i mellem skal man virkelig bremse op for at undgå, at småløb pludselig bliver til hurtigløb, og man ikke har en chance for at få stoppet igen. Knæene knirker, og læggene strammer. Til gengæld puster man ikke længere. Men derfor er der alligevel tid til at holde små pauser, om ikke andet så bare for at nyde udsigten.

Gemsweg
Samme klippe set fra den anden side!? Fra efterår til vinter i samme sekund. Bjergverdenen er forunderlig. Magisk. Og absolut fantastisk. Ingen andre steder har jeg oplevet en sådan ro. Det er nærmest meditativt at vandre rundt i disse bjerge og føle sig så uendelig lille.

gemsweg
Som taget ud fra et eventyr. Eller er det tid til at skrive et nyt eventyr?

Gemsweg
ENDELIG fandt vi vand. Efter ca. 3 timer var vi nede igen, og stødte på gletsjervandet, der strømmede ned af bjerget. Iskoldt, rent og forfriskende. Det var næste tørsten værd, og i hvert fald turen. 🙂

 Bonusinfo: Den “originale” Gemsweg er på 9km, og går fra Hannig til Plattjen efter en kort afstikker til Gletsjergrotte og Gletsjersee. Tiden afhænger lidt af, om du tager lifterne undervejs, eller om du tager den seje rute til fods. Både fra Hannig og fra Plattjen går der lifter, og vælger du at tage hele ruten, er det en god idé i hvert fald at vælge den ene af lifterne. medmindre du er i virkelig god form. Tager du hele ruten, skal du også sætte hele dagen af til det. Vi valgte i denne omgang kun at tage Hannigdelen, og alt i alt brugte vi ca. 3,5 timer med små korte pauser undervejs.

Læs også om turen til Plattjen og Mittagshorn.

Skriv et svar

Captcha loading...