FØLG DINE DRØMME

Jeg drømte om at flytte til København. Tænk sig alle de muligheder der ventede på mig der. Altid var der kulturelle tilbud; udstillinger, koncerter, gratis arrangementer, streetfestivaler osv. Og hvad lavede jeg så, da jeg endelig kom dertil? Arbejdede og arbejdede så det eneste der trak, når jeg havde fri, var sofaen. Og den holdt godt fast i mig. Kløede mig på ryggen og svøbte mig i tæpper og rødvin, mens jeg tænkte på alle de ting, jeg gerne ville. Initiativet forsvandt simpelthen. På min computer i mit skød så jeg alle de ting, jeg drømte om at opleve. Men jeg var for træt. Udmattet. Og når jeg endelig var på ferie, havde jeg dårlig samvittighed over at bruge pengene ufornuftigt. Fordi jeg troede, at det var det, de andre tænkte: ”nu bruger hun penge igen i stedet for at betale af på sin gæld eller spare op til noget ”fornuftigt””.

 

Masai Christopher
Min masaiven der forstår at nyde hver eneste dag på hans helt egen primitive måde.

 

DA ZANZIBAR VENDTE TINGENE PÅ HOVEDET FOR MIG

 

”Stress – that is something when you are crazy in your head. You get crazy. And then you die!”

 

Indtil jeg sammen med nogle fantastiske veninder tog på en længe ventet drømmerejse til Zanzibar sidste år. Det var ikke kun en solbadningsferie, men vi var ret vilde med at solbade vores blege vinterhud, så vi kunne blive flotte brune til hjemkomsten, og mens man ligger der, kan man nå at tænke virkelig mange ting. Og gud hvor jeg tænkte. Tænkte på hvor meget jeg gerne ville ud af dette hamsterhjul, der bare kørte rundt og rundt og rundt. Penge ind. Penge ud. Materielle ting. Lån til materielle ting. Ting der ikke betød noget. Og på Zanzibar mødte vi også andet end solstole. Nemlig en helt anden kultur med nogle fantastiske mennesker. En beskrivelse af stress fra en masai lød således: ”Stress – that is something when you are crazy in your head. You get crazy. And then you die!”

Vores nye masaiven arbejdede på det sted, hvor vi boede. Her var han vagt sammen med en masse andre masaier. Men han brød sig ikke om det, så han sagde sit job op og fik sin egen Pole Pole shop. Pole Pole betyder ”easy easy”. Som Hakuna Matata. Tag det nu bare roligt. Et mantra de alle lever efter på Zanzibar. En Pole Poleshop indeholder smykker, figurer etc. som masaierne selv fremstiller. Da jeg mødte ham på min anden rejse til Zanzibar, var han en lykkelig Pole Pole sælger, for som han sagde: ”her har jeg min frihed til at gøre, lige hvad jeg har lyst til.” Og i hans verden betyder det alverden. Han er vokset op i bushen, fri til at gå (næsten) hvorhen han vil. Og hvor han dog savnede sine køer. Han har ikke frihed til at rejse verden rundt. Måske endda komme ud af Tanzania. Det vil han aldrig få penge til. Og han har heller ikke noget pas. Men han har sin helt egen frihed. For han har valgt sit job, hvor han kan bevæge sig frit og møde nye mennesker hver dag.

Læs også: “At rejse er at leve”

 

Min pointe er: lad være med at lade dit arbejde overtage dit liv. Gør det du elsker, så du har energi til at leve dit liv. Og når du så har sparet penge sammen til at få dine drømme til at gå i opfyldelse, så gør det.

Og imens er der masser af gratis glæder og fornøjelser, der venter på dig. Undersøg hvad dit lokale turistbureau tilbyder eller find et shelter i skoven, hvor du kan overnatte. Tag til gratis koncerter eller invitér til et sammenskudsgilde. Vær sammen med de mennesker du holder af og mød nye. Kun din fantasi sætter grænser. Du kan fx også tilmelde dig couchsurfing og Nightswapping hvor fremmede turister kan få lov at overnatte hos dig. På den måde kan du både lære om andre kulturer, lære nye mennesker at kende – og ”spare op” til en gratis overnatning, når det bliver din tur til at besøge et andet land. Eller meld dig som frivillig til et flygtningeprogram og byd nye mennesker velkommen i dit eget land. Mulighederne er uendelige. Du skal bare starte med at vælge.

 

DON’T GO WITH THE FOLW – BE THE FLOW

Dine drømme går ikke i opfyldelse, hvis du blot sidder og venter på dem. Du bliver selv nødt til at gøre noget aktivt. Skabe dit eget flow. Rejser behøver ikke være dyre, og du behøver ikke at have skrabet en formue sammen.

 

Flod
Det kan være let bare at flyde med strømmen, men hvad sker der, hvis du forsøger at svømme imod den?

Hvis du er under 30 år (nogle tilfælde 35 år), er der masser af muligheder for at få et Working Holiday visum, hvor du kan rejse, opleve og arbejde på samme tid. Hvad med at blive certificeret engelsklærer i Kina eller Vietnam eller rejse Australien, New Zealand og Canada tynde, mens du lærer at passe kvæg eller klippe får. Mulighederne er mange, og der er hjælp at hente forskellige steder, hvis du planlægger en sådan tur. Tjek fx Allot eller Kilroy.  Og ja de tager en slat penge for det, men til gengæld får du en vis tryghed med i bagagen, hvis du ikke har prøvet det før.

Er din holdbarhedsdato overskredet, ja så er der også masser af muligheder for at skrabe penge sammen i Danmark. Måske kan det være nogle sure måneder, hvor du tager ekstra tjanser i restaurationsbranchen, i supermarkeder, på den lokale tank eller lignende, men jeg lover, at det er det hele værd, når først du har pakket tasken og kommet af sted. Og der er altid ekstra jobs at få, hvis du ikke er kræsen. Og hvem gider være kræsen, når der venter så mange oplevelser forude?

Der er selvfølgelig også andre muligheder for at komme til udlandet og arbejde, som fx jeg i Schweiz, som rejseguide, som højskolelærer osv. Har du haft en god oplevelse med at arbejde i udlandet så skriv endelig til mig, så jeg kan dele det her på bloggen. (Du er også  meget velkommen til at skrive til mig, hvis jeg skal hjælpe dig med at skaffe job i Schweiz.)

 

Bare kom i gang. Det er kun dig selv, der stopper dig!

4 tanker om “FØLG DINE DRØMME

Skriv et svar

Captcha loading...