EN SLENTRETUR GENNEM PALMA DE MALLORCA

Palma er blevet udnævnt til verdens bedste by at bo i, og der går ikke lang tid, før jeg finder ud af hvorfor. Havet der bruser ind over lysthavnen, grønne områder at slappe af i, madmarkeder og uendelige shoppingmuligheder, smukke gamle bygninger og arkitektoniske mesterværker. Jeg er meget overrasket over byens størrelse og gørelse, der næsten minder en miniudgave af Barcelona. Også her har Gaudi sat sit præg, og den smukke katedral Le Seu svimler over byen i majestætisk fremtræden. Og den bedste måde at opdage byen på er at fare vild.

 

 

STORBY ELLER EJ?

Uden nogen orienteringssans fra min side begiver vi os ud på opdagelse i Mallorcas største by Palma. Jeg forelsker mig i byen fra første sekund, selvom jeg egentlig normalt har svært ved at knytte bånd til storbyer. Men selvom der bor en lille halv million mennesker, føles det ikke som at være i en storby – hvilket det måske heller ikke er for folk, der ikke er vokset op i en by med 1500 indbyggere.

Storby eller ej, Palma har enormt mange ting at byde på, hvad enten man er til kulinariske oplevelser, sightseeing eller shopping. Faktisk har man her alt hvad hjertet kan begære, og alt er forholdsvis samlet i gåafstand, så det er let at komme rundt.

 

Smukke bygninger dominerer bybilledet.

 

Vand flyder gennem Palma og løber ud i havet.

 

Nyd et glas i solen.

 

Køb blomster på Ramblaen.

 

Eller pølser hos slagteren.

 

 

Nyd en aftentur i byen. Her tændes der i november måned julebelysning, som oplyser gaden meget smukt.

 

 

GÅ PÅ OPDAGELSE I DEN GAMLE BYDEL

Havnen er perfekt til en lang slentretur, og der er faktisk en strandpromenade hele vejen til det berygtede Ballerman. I dag er det dog den gamle bydel, der står for tur, så efter at have nydt den storslåede udsigt over vandet, vender vi ryggen til havnen og starter udforskningen.

 

Udsigt over lystbådehavnen.

Det første syn der møder os, er den meget smukke og dominerende katedral Le Seu, der svimlende troner op over byen. Et sandt bygningsværk du kan læse meget mere om her. På pladsen foran Le Seu holder der hestevogne klar i lange baner, klar til at bringe dig rundt i byens gader, hvis du er for doven til at gå. Efter min mening ser de desværre meget udhungrede ud, så jeg overvejer ikke engang at sætte mig op i en karet, selvom uden tvivl vil være en fantastisk måde at komme rundt på.

 

Le Seu
Katedralen Le Seu.

Efter at have beundret katedralen, der er et must-see, når du er på disse kanter, bevæger vi os ud i de smalle gader og stræder, der ligger lige rundt om hjørnet. Jeg bliver helt høj og glad af at indsnuse alle de mange dufte og indtryk, mens vi nærmest alene vandrer rundt mellem de småskæve huse, hvor der hænger vasketøj ud af vinduerne.

 

Der er altid plads til en balkon mere.

 

Gør dig selv den tjeneste at fare vild i de små gader og gyder.

En anden ting der dominerer havnebilledet, er de mange gamle og udslidte møller, der faldefærdige står side om side,- og som du også finder mange af på Mallorcas sydlige østkyst. På afstand er de smukke og romantiske, men ved nærmere besigt er de overmalede med grafitti og i ubrugelig stand. Skønne er de dog stadig at se på.

 

Møllen på afstand.

 

“Nabomøllen” set fra den anden side.

Også gaderne oppe over byen i det gamle område er idylliske. Små huse ligger tætte side om side på de brostensbelagte gader, mens små minier tilfører gadebilledet det sidste touch.

 

Hyggelige små gader.

 

MÆSK DIG I LÆKKER MAD

Der er få steder, man kan spise så godt som på Mallorca, og det hvad enten man er til gadekøkkener eller dyre restauranter. Her er mine (foreløbige) favoritter:

MERCATO OLIVAR

Oh, oh, oh. Det er ingen hemmelighed, at jeg ELSKER madmarkeder i alle afskygninger. Jeg synes simpelthen, at det er den bedste måde at nå helt ind til benet på de autentiske køkkener i alverdens riger og lande. Min foreløbige favorit er Barcelonas madmekka, men i dag er også en helt speciel oplevelse. Tapasbarer og grønthandlere ligger på stribe, og overalt kan man få sig en lækker lille haps.

Dagens sludder for en sladder.

Selvom klokken er tidligt, og vi absolut ikke har lyst til fisk, vover vi os alligevel ind i fiskeafdelingen, hvor den overvældende stank nærmest får os ned med nakken. Men der går ikke mange minutter, før ubehageligheden er overstået, og tænderne begynder at løbe i vand, og inden vi ser os om, står vi med fisketapas og lyserøde bobler i hånden. Sikken en start på dagen.

 

Fisketapas og lyserøde bobler.

 

Der skæres tunbøffer til den store guldmedalje med knive så store som manchetter.

 

Og laves fiskeindpakninger.

Efter at have nydt havets friske frugter går vi tilbage i den normale afdeling. Der er stadig plads til smagsprøver, så vi slår os ned på en tapasbar, hvor vi bliver anbefalet Calemares af den tyske dame, der hjemmevandt sidder ved siden af os. Ubestemmelig som altid er jeg så heldig, at man kan mikse og matche, som man har lyst til, og vi får smagt på hele paletten, der tordner frem foran os. Det er så simpelt, og det smager som et stykke af himmerige.

 

Vi afslutter med tapas i denne hyggelige tapasbar, hvor snakken går livligt, og armbevægelserne er store.

VERDENS BEDSTE FISK I PORT NOUS

Port Nous ligger lidt uden for Palma, men det er både udsigten og maden værd at afsætte mindst en aften her. Vi kan ikke helt bestemme os for en restaurant, da , men ender med at spise på Flanigan’s, hvilket er et kæmpe held, for jeg får nu serveret den nok bedste fisk, jeg nogen sinde har smagt. Den smelter simpelthen i munden, og jeg er i den syvende himmel.

 

Port Nous
Lystbådehavnen for de smukke og rige mennesker – og for os almindelige der vil nyde et godt måltid.

Overmætte og overstadige slutter vi dog alligevel af med deres berømte æblekagedessert, som man – smart nok – skal bestille sammen med forret og hovedret, hvis man vil være sikker på at få den.

 

Flanigans berømte æblekagedessert. Flad, rund og lækker.

 

DOWN TOWN PALMA

I Palmas centrum finder du den lille sidegade til shoppingområdet, Carrer dels Apuntadors. Gaden bugner af små hyggelige restauranter og vinbarer, og trods storbypriserne er det værd at lægge vejen forbi til en kulinarisk oplevelse.

 

“Madgaden”

Vi prøvede forskellige steder, men min favorit blev, på trods – eller måske på grund – af sin enkelthed tapasbaren Wineing. De små tapaser smagte simpelthen så overvældende, at jeg gennemtyggede dem alle en ekstra gang, før de fik lov at synke ned i mavesækken. Vinen er hældt på flasker i automater, så du kan prøve en masse forskelligt. Det kan både være en stor oplevelse, men også en smule irriterende, at man skal rejse sig under maden og samtidig betale en god pris for få dråber. Men det samlede indtryk vandt alligevel, og det er bestemt et sted, jeg vil anbefale.

 

Palma
Tapasbaren Wineing med “tag-selv-vin”.

 

Der er så mange ting, man kan foretage sig i Palma, og det handler bare om at gå på opdagelse. Personligt er jeg mest til en slentretur, hvor man opdager ting undervejs, men er du anderledes kulturelt anlagt, er der også masser af museer, kirker og andet at udforske. Bare tag ja-hatten på og begiv dig afsted…

 

Skriv et svar

Captcha loading...