DET SKAL DU OPLEVE I AUSTRALIENS WILD WILD WEST

Du er måske ved at planlægge din tur til Vestaustralien? Eller måske drømmer du om det. For det burde du gøre. Og hvorfor? Det kan du finde svar på, hvis du læser mine forrige indlæg om vores fantastiske tur, der strakte sig ca. 4 uger fra Perth til Broome. I dette indlæg finder du mine anbefalinger til, hvad man kan, skal og ikke nødvendigvis behøver at se og gøre. Hvad du i sidste ende vælger at gøre, er selvfølgelig helt op til dig, men jeg anbefaler at planlægge noget hjemmefra, da stederne ofte er fuldt bookede, internettet nærmest ikke-eksisterende, og du måske går glip af noget, der står høj på din ønskeliste.

 

Det SKAL du se

 

FREEMANTLE: Perth er en fin by, men endnu finere er forstaden Freemantle, der emmer af liv, kreativitet, mad og drikke. Kunne jeg vælge om, ville jeg bestemt tage min overnatning her. Der er også fine surfstrande og dykkermuligheder, hvis det har interesse.

 

Freemantle.

THE PINNACLES i Nambung Nationalpark. Hvad end du har set på billeder og forestillet dig om dette sted, kan godt pakke sammen. Det kan kun opleves. Overalt popper limsten op af jorden i alle mulige og umulige størrelser mellem sanddynerne, og du kan vælge både at gå og køre rundt mellem dem. De må naturligvis ikke berøres, hvilket mange turister desværre er ret ligeglade med og gladeligt knipser det ene selfie efter det andet fra toppen.

 

The Pinnacles.

KALBARRI & KALBARRI NATIONALPARK Den lille by er udgangspunkt for ture ind i nationalparken, og her skal du absolut gøre et stop. Byen er hyggelig, kyststrækningen vild og fantastisk og nationalparken rød og dyb. Du kan fodre pelikaner i solopgangen, du kan rappelle og udfordre din højdeskræk, og du kan stå med fødderne i havet eller på klipperne derover, mens bølgerne bruser ind igen og igen. Det eneste du IKKE skal gøre, er at besøge Rainbow Jungle – medmindre du godt kan lide at se på fugle i bur. Nyd hellere de hundredvis af papegøjer der slår sig ned i solnedgangen, eller pelikanerne der flyver lavt hen over vandoverfladen eller stille kommer svømmende forbi.

 

Kalbarris vilde kyst.

EXMOUTH Der er 2 grunde til, at du skal besøge Exmouth!

Den første og største grund er, at du skal ud at snorkle med hvalhajer. Jeg lover dig, at der er få ting i livet, der kan slå denne oplevelse at svømme rundt sammen med havets største fisk. Det er ikke en billig fornøjelse, men taget i betragtning af hvad man får ud af det, skal der bare være plads til det i budgettet, når du kommer forbi. (OBS sæsonbetonet og HUSK at booke på forhånd, hvis du ikke har meget tid, da der sagtens kan være en uges ventetid!)

Den anden grund er, at du skal på tur i Cape Range Nationalpark. Her kan du køre de fleste steder, sågar i en normal bil, omend der altid anbefales 4WD. Der er masser af små udflugtsmuligheder, du kan dase på stranden, snorkle i Ningaloo Reef eller nyde solnedgangen fra Vlaming Lighthouse. Vi brugte en uge i området, hvilket var perfekt til at nå det hele.

 

Snorkling med havets største fisk: hvalhajen. Foto Jess

KARIJINI NATIONALPARK: Også her er der 2 gode grunde til at du skal tilbringe nogle dage.

For det første kan du overnatte på et Eco Retreat, hvor du kan prøve glampinglivet, hvilket er en stor oplevelse i sig selv. Teltene findes både i luksus og primitive udgaver afhængigt af, hvor meget, du er villig til at betale. Jeg kan kun sige at du skal vælge det bedste, for da har du sågar eget bad og toilet og ikke skal stå i kø til kolde brusebad.

 

Glamping i Karijini Eco Retreat.

For det andet har du mulighed for at prøve kræfter med canyoning, hvor du en hel dag bevæger dig ind til “jordens indre” på en guidet tur, hvor du skal igennem både klatring, tubing, rappelling og mange andre sjove ting. Og hvis det lyder for voldsomt, så er der masser af gorger, som du let kan udforske på egen hånd og i eget tempo.

 

På vej ned gennem et vandfald.

BROOME er med på SKAL listen, fordi det er den naturlige afslutning på vestkysten – eller et naturligt stop på vejen hvis du vil fortsætte indlands. Broome som by har ikke noget at byde på, men er mere hoteller spredt ud over et større område. Der findes dog nogle ting, der er værd at prøve, nu du er der.

STAIRCASE TO THE MOON er et naturfænomen, der opstår, når fuldmånen står op over Roebuck Bay, når der er lavvande og lyset spejler sig i bølgerne fra sandet. Man kan sige nøjagtigt på klokkeslettet, hvornår det sker, så der står hobevis af turister og træder hinanden over tæerne for at få den bedste kameraplads (Se datoer og tider her).

 

Staircase to the Moon.

KAMELRIDNING PÅ CABEL BEACH Det som alle snakker om – kamelridning i solnedgangen på Cabel Beach – skal selvfølgelig afprøves. Jeg var nu en smule skeptisk. Er det synd for dyrene, eller er det bare en normal arbejdsdag? De er jo i princippet pakdyr, så jeg overbeviste mig selv om, at det var ok. Vi valgte firmaet “Red Sun”, dels fordi det er det, hotellet anbefalede, men også fordi det er det eneste firma i Broome, der har vundet Australske turistpriser, som giver dem et kvalitetsstempel. Personalet og ejeren er meget kærlige med kamelerne, og de virker bestemt til at have det godt, så vi stiger med god samvittighed om bord. Det er lidt af et turist tilløbsstykke, og det er ikke kun deltagerne, der er klar med kameraet. Man føler sig næsten som på den røde løber, når man sidder der og vugger af sted.

 

Kamelridning og solnedgang på Cable Beach.

Det KAN du se

 

PERTH: Er umiddelbart en fin by, men den faldt alligevel aldrig helt i min smag. Måske fordi jeg ikke kunne finde ud af, hvad jeg egentlig skulle se og lave. Måske har jeg bare gjort min research dårligt, og når du er på disse kanter, skal du selvfølgelig også kigge forbi. Gå evt. i en af verdens største byparker “KINGS PARK”, som de stolte kalder byens juvel, og som besøges af 6 millioner mennesker pr. år. Eller gå en tur langs havnen og hop evt. ombord på en båd, der føre dig op gennem floden.

YANCHEP NATIONALPARK: Drømmer du om at se en koala i trætoppene eller en kænguru komme hoppende forbi? Så tag et stop her, men vær klar over at det ikke er i den vilde natur, de befinder sig, men i indhegninger. Til gengæld er området meget smukt, og indbyder til en piknik eller kaffepause, før man kører videre.

 

Koala i Yanchep Nationalpark.

MONKEY MIA: For mange måske på SKAL gøre listen da det er en unik mulighed for at se delfinerne tæt på i naturlige omgivelserne. Grunden til at den havner her, er, at Monkey Mia faktisk ikke er andet end et resort, hvor du betaler alt for meget for en overnatning, da der ikke er andre muligheder, medmindre du vil køre til en anden by i Sharks Bay. Restauranten serverer dog super lækker mad, hvilket er noget af en sjældenhed på vestkysten, så hvis du vil nyde et par dages stilhed og prøve at håndfodre en delfin, er det anbefalelsesværdigt at blive her et par dage. Forvent dog ingen solstol!

OBS! Hvis du planlægger at tage en tur ind i Francois Peron Nationalpark, så vær forberedt på at du skal have en ordentlig offroader for at kunne køre på vejene. Vi havde en Mitsubishi Outlander med 4WD, men turde ikke køre særlig langt ind.

 

Bottlenose delfin ved stranden i Monkey Mia.

CORAL BAY: er en lille ferieby, der er kommet til stand pga. Ningaloo Reef, der bogstaveligt talt ligger lige ude for døren. Du kan snorkle blandt koraller ved at gå ud fra stranden og komme på hvalhaj ture, men hvis du skal vælge, vil jeg foreslå dig at køre videre til Exmouth. I Coral Bay er priserne ligesom i Monkey Mia skruet godt op, da overnatningsmulighederne er få, medmindre du er til campinglivet, hvor de ligger side om side som sild i tønder.

 

Her kan du godt køre videre

 

CERVANTES: Jeg skal ikke kunne sige, hvad man kan her udover at overnatte og få en bid mad. Måske det var vejrets skyld, men jeg tror det næppe. Du kan dog lige tage et smut forbi og tage et kig på verdens ældste levende organismer Stromatolites.

 

Sø med Stromatolites der er verdens ældste levende organismer.

CARNAVON: Kør, kør, kør… videre så hurtigt du kan. Beskidt og kedelig by der absolut ikke har noget at byde på.

 

Den gamle jernbanebro i Carnavon – det eneste der var værd at tage et billede af.

 

MINE TOP 3 OPLEVELSER

Det var nogle af højdepunkterne (og de mindre vellykkede oplevelser) fra vores tur fra Perth til Broome. Lad mig endelig vide hvis du har andre anbefalinger, du synes, mangler. Og som sagt så er det jo meget individuelt, hvad man ønsker at opleve. Alle vores oplevelser var unikke på hver deres måde, men jeg har alligevel lavet en top 3, der lyder således:

  1. Svømning med hvalhajer i Exmouth. Den største oplevelse jeg nok nogen sinde har haft.
  2. Canyoning i Karijini Nationalpark. Havde jeg ikke lige svømmet med hvalhajer, ville jeg have sagt, at det er den største oplevelse, jeg nogen sinde har haft. De to er svære at sammenligne, da det er meget forskellige ting, så måske de bare begge får status som nr. 1.
  3. Kalbarri. Fordi det var min første oplevelse med rapelling og mega grænseoverskridende. Og fordi hele kystlinjen simpelthen er så fantastisk smuk og vidunderlig vild.

 

VILLE JEG HAVE GJORT NOGET ANDERLEDES?

Umiddelbart nej. Kunne jeg have researchet mere? Ja. Var det nødvendigt? Nej. Der er selvfølgelig altid ting, der kan justeres, men på den anden side kan jeg bedst lide, når tingene ikke er for planlagte. Vi havde heldigvis god tid, så vi nåede alt det, vi gerne ville. Og mere til.Vær dog opmærksom på at det kan være meget svært – og til tider umuligt – at komme på nettet, så det er en god idé at have nogenlunde planlagt, hvor man gerne vil sove, så man ikke skal bruge for megen tid på det undervejs.

Vi bookede overnatning et par dage i forvejen, og nogen gange var det i sidste øjeblik, vi fandt noget. Men hvis du ikke er kræsen, er der altid noget at finde. (Bortset lige fra Monkey Mia, Coral Bay og Eco Resortet i Karijini). Vi havde ikke booket noget hjemmefra, da vi kun havde en overordnet tidsplan og ikke ville låses fast på noget. Til alt held flaskede det sig altid for os med udflugter osv., men det kan man nok ikke forvente.

Vi rejste i juni/juli, hvilket er perfekte rejsemåneder, da temperaturen ikke bliver al forhøj nordpå. Til gengæld ramlede vi lige ind i skolernes vinterferie, hvilket rent ud sagt var et helvede. Så tjek lige datoerne!

En offroader ville måske have været et godt alternativ, da der var steder, vi ikke kunne komme til, men på den anden side, skal du nok være mere hardcore camper for, at det kan betale sig. De sluger en del benzin, og man skal have erfaring med at køre, da man virkelig er langt fra alting.

Jeg er glad for, at vi ikke valgte at leje en camper, for så er det virkelig begrænset, hvor du kan køre henne, så vores Mitsubishi offroader passede egentlig perfekt til vores behov.

 

Jeg håber, at også du kommer afsted, for Australiens vestkyst er virkelig et helt unikt sted på vores planet. Du vil få naturoplevelser, du ikke turde drømme om, og selvom vejene er lange og til tider kedelige, er det alle kilometre værd. I promise.

 

RUTEN VI KØRTE

I hvert fald den man normalt ville køre, hvis ikke man blev sendt ud på en omvej gennem bushen pga. en spærret vej. Nysgerrig? Så læs mere her.

Skriv et svar

Captcha loading...