DET SKAL DU OPLEVE I APULIEN (PUGLIA)

Apulien, også kaldet Puglia, er Italiens støvlehæl, der byder på helt andre oplevelser end det Italien, du måske kender fra Norditalien. Regionen er præget af de langvarige krige, og i dag ser man stadig grækernes og romernes indflydelse på de prægtige bygningsværker rundt om i regionen. Der er badebyer, historiske byer, hvide byer, arkæologiske udgravninger, slotte og borge, så langt øjet rækker. Barokken har sit hovedsæde i byen Lecce, de mystiske trullier finder man i Alberobello, og den karakteristiske hvide by Ostuni troner op over det flade landskab.

 

 

EVENTYRBYEN ALBEROBELLO

 

Den er trulliernes hovedstad. De hvide runde huse med de karakteristiske tagplader der er lagt lag i lag. Velplejede gader med souvenirbutikker og håndværk. Farvestrålende blomster der komplimenterer de rå facader. Restauranter der lokker med velduftende måltider, og vinbarer der frister med lokale dråber. Alberobello er som taget ud af et eventyr.

 

Alberobello
Alberobello set fra oven med de karakteristiske runde huse der kaldes Trulli.

Alberobello er simpelthen som ingen anden by og med sine specielle Trullihuse byder den med sin helt egen charme, form og facon velkommen til en anden verden. Alberobello betyder ”smukke træ”, og hvad den ikke har af træer, har den af skønhed. Byen med de hvide huse og cone-formede tage er bygget i 1400-tallet, og opstod på baggrund af de fattige bønders forsøg på at undgå skatter. Så længe de ikke brugte mørtel, kunne husene nemlig karakteriseres som midlertidige, usikre bygninger, der hurtigt kunne rives ned. Denne runde form blev brugt, fordi bygningsmetoden kun med sten gjorde det lettere for dem at sikre en selvbærende tagkonstruktionen. Lag på lag ligger stenene og former den runde kuppel, hvorpå der ofte er tegnet symboler med forskellige betydninger.

 

Forskellige religiøse symboler på Trulliernes tage.

Det er en fantastisk fornemmelse at gå på opdagelse i gader og stræder i Alberobello. Jeg fik lidt et deja vú til Hobbiton i New Zealand, der godt nok er bygget som en filmkulisse, men som med sine små finurligheder alligevel kan relatere til de små fine huse. For det føles faktisk også lidt at gå rundt i en filmkulisse i Alberobello, og der er da også en grund til, at byen blev optaget på UNESCOS verdensarvsliste i 1996. Den er helt unik, fantastisk vedligeholdt, ren og smuk. At gaderne er overfyldte med souvenirbutikker må man blot se gennem fingrene med, og der er heldigvis også stadig uspolerede områder, hvis man bevæger sig ind i afkrogene.

 

Et kig gennem gaden med en enlig souvenirbutik. – som der ellers findes mange af, hvis du bevæger dig ned ad hovedgaden.

 

BAROKKENS HOVEDSTAD LECCE

 

Et kulturelt mix af fortiden med amfiteater, bløde gule kalkstensbygninger, domkirke, kloster og paladser samt piazzaer med små restauranter der tilbyder simple måltider, der eksploderer i munden sammen med alle byens ufattelige indtryk. Det er Lecce. Hovedstaden i Salento og den måske smukkeste by i Apulien.

 

Lecce
Porta napoli er hovedporten til lecce og opført i 1548.

Åh Lecce, der går ikke mere end 2 minutter, så er jeg solgt. Efter at have set så mange grimme og kedelige byer i det sydlige Italien, åbenbarer du dig for mig som en kæmpe overraskelse. Dine små hyggelige gader byder på de smukkeste bygninger, kirker, paladser, amfiteater og historiske monumenter og små piazzaer med de lækreste små tavernaer. Det er med gode grunde, at du er blevet udråbt til at være Barokkens hovedstad.

 

Lecce
Lecces amfiteater.

 

Lecce
Vi spiste frokost på en lille taverna, og det der så så simpelt ud, smagte så fantastisk.

 

Lecce
Lecces domkirke.

 

 

 

DEN HVIDE BY OSTUNI

 

Man kommer kørende i et helt fladt landskab fuld af oldgamle oliventræer, der kan dateres 3000år tilbage i tiden, og pludselig åbenbarer middelalderbyen Ostuni sig på toppen af en bakketop. Hvid og majestætisk troner den frem bag bymuren, der svøber sig beskyttende omkring byen.

 

Ostuni
Den hvide by Ostuni.

Vi valgte at starte turen i en elektrisk tuk-tuk, så vi kunne få et overblik over byen. Det viste sig at være en rigtig god oplevelse på trods af den kostelig affære på 20€ pr person. Vi fik en super rundvisning i de små stræder, panoramaudsigt over byen og små historier om de forskellige bygninger. Vores meget italienske chauffør dyttede og hilste på alle undervejs og fik luftkys af en ellers tværtudseende og tandløs bedstemor, efter at han havde tøet hende lidt op.

 

Ostuni
Med en elektrisk tuk-tuk gennem Ostuni får man et godt overblik over byen.

Allernådigst fik vi lov at stige ud oppe i byen i stedet for at blive kørt tilbage til parkeringspladsen, og så begyndte udforskningen af byen til fods. Ostuni er et imponerende syn, men den smukke gamle bydel er hurtigt gennemtrevlet, så det er begrænset, hvor megen tid man kan bruge her. Der er dog masser af små super hyggelige restauranter godt gemt af vejen i de små gader, så brug dagen på en kulinarisk oplevelse.

 

Ostuni
Der er mange smukke baggårde og gader i byen.

Det bedste måltid mad vi spiste på restaurant i Italien, blev indtaget på Osteria del Tempo Perso. Så har du mulighed for at blive til aftensmad, vil jeg klart anbefale dig at booke bord her, da restauranten hurtigt bliver fyldt op af madglade og tilfredse gæster.

 

En varm anbefaling til aftensmaden.

 

 

 

ANDRE BYER I APULIEN DER OGSÅ ER VÆRD ET BESØG

Der er mange skønne byer og områder i Apulien. På hvert hjørne ligger en gammel borg eller ruin, og de fleste byer har et centro storico, hvor man kan gå på opdagelse i tiden. De 3 ovenstående er mine absolutte favoritter, mens de nedenstående bestemt også er et besøg værd, hvis du har tid til overs.

 

POLIGNANO A MARE

 

Polignano A Mare
Du har sikkert set billeder af denne restaurant, da den nok er (en af de) den mest fotograferede restauranter i verden. Grotta Palazzese ligger i den fine lille kystby, og den er et besøg værd, selvom det er den rene turistfælde. Men hvis du kan lukke øjnene for ågerpriser og upersonlig servering, så lad dig selv nyde udsigten, maden og musikken. Og hvis du ikke er til den slags, så nyd en slentretur langs havnen i solnedgangen efter du har besøgt den gamle bydel.

 

 

OTRANTO

 

Her vil du opleve en god kombination af kultur og badeby. Den gamle bydel er lille, men charmerende, og der er et lille stykke sandstrand lige nedenfor, hvorfra du kan lade dig afkøle i det turkisblå vand.

 

MONOPOLI

 

Monopoli
Monopoli byder også på en fin gammel bydel, omend den ikke er så stor. Men med en lækker frokost og en spadsertur gennem de små gader, er byen helt sikkert et besøg værd.

 

SANTA MARIA DE LEUCA

 

SANTA MARIA DE LEUCA
Udenfor sæsonen er her ikke meget at komme efter, men leder du efter en rigtig badeby, er det her, du skal tage hen.

 

 

MARTINA FRANCA

 

Martina Franca
Endnu en by med en meget smuk gammel bydel. Kommer du midt juli til ca. midt august er der masser af gratis klassiske koncerter i byen.

 

 

Skriv et svar

Captcha loading...