DE DAGE SÆSONJOB IKKE HELT SPILLER

Det har lige været jul. Den kom, og den gik nærmest ubemærket hen. Jul i Danmark er lig med hygge. Hygge med familien, med vennerne og med dem man som regel kun ser den ene gang om året, når man vender tilbage til sin fødeby. Hygge, hygge, hygge. Ikke så underligt at hygge er et svært ord at oversætte. Ligegyldigt til hvilket sprog.

 

 

DEN DANSKE JULEHYGGE SOM UDLÆNDINGENE IKKE FORSTÅR

De forstår det ikke rigtig de udlændinge. ”Hvad er der med den hygge, i danskere snakker så meget om?” Vi pynter og juler og bager og laver mad. Vi går lange ture for at fordøje de 3 dages julemad, giver gaver til hinanden (og måske til os selv fra nissen). Vi holder julefrokoster og drikker for mange snaps, mens vi leger julelege og danser på bordene. Her kan man også danse på bordene, men begrebet hygge er nærmest ikke-eksisterende. Juleaften er man på arbejde, for hotelgæsterne skal jo også have noget at spise. Dem der er stukket af fra julen, og dem der er ligeglade med, at personalet hellere vil danse om juletræet. For hvorfor skulle man danse om juletræet? Det er vel for hedninge, eller? I gaderne hænger der nogle grimme blå neonagtige forsøg på at ligne julepynt. Det eneste der lugter lidt af jul er juletræet og julemarkedet, der lukkede, inden jeg nåede at se det, fordi jeg var på arbejde.

Læs også: Én gang Saas Fee – altid Saas Fee

 

Så hvordan holder man jul, når man er så langt fra den danske julehygge? Man importerer nogle familiemedlemmer, der ved, hvordan det foregår. Jeg var så heldig at min lillesøster er vild med jul. En dag jeg kom hjem, stod der et pyntet juletræ i min stue. Jeg forstod ikke først, at det var hende, der havde gjort sig besværet og slæbt det gennem byen for at overraske mig, og jeg takkede min hollandske roomie mange gange. Det var ikke hende, sagde hun. Det var min søster. Jeg var meget rørt. Tænk at hun havde gjort det for min skyld. Og oven i hatten valgte hun så at købe ind til dansk julemiddag og stod hele juledagen i køkkenet og kokkerede, så da jeg kom hjem fra arbejde kl. 23, stod hele moletjavsen klar. Og der var pakker under juletræet. Det blev en kort juleaften, for arbejdet ventede igen dagen efter, men det blev dog alligevel jul. Takket være den danske hygge, og min lillesøster og min lillebror, der blev eksporteret direkte ned i “min” lille by. Og nå ja. Så har det jo også været en hvid jul. Det er der ikke så mange, der kan prale af længere. Og til sidst et hurra for FaceTime så man kan se og tale med hele familien <3

Glædelig baghjul til jer alle.

Skriv et svar

Captcha loading...