8 GODE RÅD TIL KØR-SELV-FERIE I ITALIEN

Er du ved at planlægge din kør-selv-ferie i Italien, så vær klar til at udfordre dine køreevner. På vejene er det kaos, der hersker, og på trods af sin bilindustri er Italien ikke et land, der er til for bilisternes skyld. Tværtimod. Hvilket nok er grunden til, at den lille fikse Fiat 500 er en af de mest populære biler hernede. Vejene er smalle, hullede, snoede, og der en evig kamp om parkeringspladser. Men hvis du tager dine forholdsregler, så byder Italien på de skønneste oplevelser, og du skal nok lære at dytte undervejs.

 

 

Italien veje
Nogle veje er bedre end andre…

 

  1. PARKERINGSHELVEDE

Sørg altid for at søge efter et overnatningssted der garanterer en parkeringsplads. Det letteste er at holde sig en smule udenfor byerne og så tage en taxa frem og tilbage. Inde i byerne bliver der parkeret på kryds og tværs, ja selv i 2 til 3 rækker, så hold dig så vidt muligt langt borte med mindre du har en skildpaddes tålmodighed.

 

  1. OVERNATNINGSMULIGHEDER

Italien er ikke et billigt land at rejse i, og kvaliteten af overnatningssteder er ringe. Regn altid med at trække mindst en stjerne eller 2 fra, så du ikke bliver skuffet. Vi startede ud med at overnatte på agriturismo, (Italiensk udgave af B&B), men hvor romantisk det end lyder, er prisen høj og standarden meget ringe, så lav grundig research hvis du bliver længere tid på et sted. Tjek denne italienske hjemmeside ud.

 

  1. WIFI – HVAD ER DET?

De fleste overnatningssteder tilbyder gratis Wifi, hvad enten det er agriturismo eller hoteller. Men glem alt om god forbindelse. Du er heldig, hvis du får en enkelt streg, så glem elektronikken for en stund og husk at downloade bøger etc. hjemmefra, så du er forberedt.

 

  1. EMMENTALERVEJENE

Det er ikke en ostevej, men uh… vejene. De er generelt i megen dårlig tilstand, så regn med at al kørsel tager tid. At komme fra A til B kan se hurtigt og overskueligt ud på landkortet, men virkeligheden er en anden. Så snart du vover dig ud på mindre veje, skal du regne med veje, der har flere huller end en Emmentalerost, og begiver du dig ud til de turistiske populære steder som Portofinohalvøen, Cinque Terre og Amalfikysten, skal du være klar til at holde tungen lige i munden på de snævre veje. Overvej end ikke at tage herhen med en autocamper.

I Norditalien betaler du en mindre formue for at køre på Autostradaen (vi brugte flere penge på 2 uger, end det koster at køre et år i Schweiz), og pengene bliver altså ikke godt givet ud på vedligeholdelse. Syd for Amalfikysten bliver det dog gratis, og overraskende nok er de store veje her meget bedre at køre på.

Vores indbyggede GPS var meget ofte på Herrens mark og kunne ikke helt følge med i, hvor vi befandt os. Så sørg for at opdatere inden du kører hjemmefra – og stol af og til på dit instinkt frem for den kommanderende stemme i højtaleren.

 

  1. TANKSTATIONER & KLAMME TOILETTER

Der er masser af tankstationer undervejs, og på motorvejene finder du også ofte dem med større restauranter. Luk øjnene når du skal på toilettet, for de er klamme, ulækre og møgbeskidte. Som kvinde kan du godt øve dig i at stå op, for der er intet toiletbræt, og det kolde porcelæn indbyder ikke til at slå røven i sædet. Og det gælder ikke kun på tankstationerne. Offentlige toiletter og sågar restauranternes toiletforhold er en katastrofe. Som regel er der kun et lille gammelt og beskidt kosteskab til deling, og hvis den danske fødevarekontrol skulle komme på besøg, ville alle steder blive lukket ned uden at blinke.

 

  1. LA DOLCE VITA

Man spiser og drikker godt i Italien. Lidt for godt faktisk, så regn med et par ekstra kilo på sidebenene når ferien er slut, medmindre du er en meget standhaftig person. Gå på opdagelse i de lokale specialiteter og lad dig overraske over herligheder, du aldrig har hørt om , selvom du tror, at du kender det italienske køkken. Maden fås til overkommelige priser, og skylles ned med billig rødvin der smager som en million.

Italienerne sværger til at spise 4 retter ved hvert måltid; antipasti, primi piatti, secondo og dolce. Hvis du er er gennemsnitsdansker, er det ganske enkelt en umulighed at fortære dette på en restaurant, for portionerne er kæmpe. Del en antipasti, snup en hovedret (pasta eller kød – man spiser det ikke sammen her) og slut af med en dessert, hvis der stadig er plads til overs. Det kan godt være tjenerne ser lidt skævt på dig, men jeg lover dig: du kan ikke spise mere.

Morgenmaden skal du dog ikke forvente dig det store af. Det er som regel en meget enkel kold buffet, der hovedsageligt indeholder kager, tørt brød og en enkelt skinke eller 2. Du skal være heldig, hvis du får tilbudt æg eller andre varme retter,- selv på de bedre hoteller.

 

  1. SIESTA

Italienerne tager deres siesta meget alvorligt, og hvis du nærmer dig en by om eftermiddagen, kan du godt glemme alt om at finde åbne butikker. Der er mindst lukket fra kl. 13.00-16.00, og nogen gange også længere, og byerne virker fuldstændigt mennesketomme og forladte. Sidst på eftermiddagen begynder livet igen, og du kan shoppe, besøge museer og alle de andre ting vi som danskere nok er mere tilbøjelige til at gøre om eftermiddagen. Vær også obs på at de fleste restauranter tidligst åbner kl. 19.30.

 

  1. DAGLIGT BUDGET

Det er som sagt ikke helt billigt at rejse i Italien. Priserne i Syditalien er dog en del lavere end i Norditalien, og man får mere for pengene på overnatningsstederne, selvom der også er længere mellem perlerne. Regn med et sted mellem 80 og 120€ for et gennemsnitsdobbeltværelse inkl. morgenmad.

Man kan sagtens leve billigt, hvis man går på kompromis med standarden og spiser i de mere fastfoodagtige restauranter eller selv laver mad. Det, synes jeg, dog er en smule synd, for en stor del af oplevelsen af Italien bunder i smagsløgene. En lækker simpel pastaret koster sjældent mere end 12 €, en panino med en cola ca. 5€ og en god middag for 2 med en flaske vin koster som regel max 100€, så gør hellere rejsen lidt kortere og nyd det gode lokale køkken.

 

God ferie!

 

Er du nysgerrig på at læse mere om kør-selv-ferie i Italien, så læs nogle af mine blogindlæg her:

 

VILDFARELSE I CALABRIEN

FINE PORTOFINO

MASSEFOLKEVANDRING I SMUKKE CINQUE TERRE

MAMA MIA!!!

Skriv et svar

Captcha loading...